Documentatiecentrum

Drugs

Vroeger werden drugs als medicijn gebruikt. Al duizenden jaren geleden ontdekten mensen dat bepaalde planten hielpen tegen hoest, hoofdpijn of kramp. Sommige planten maakten je fitter, van andere planten werd je een beetje suf.
Later werden deze planten speciaal verbouwd en voor gebruik gedroogd. Het woord drugs komt dan ook van drogen.
Sommige mensen gebruiken deze oude geneesmiddelen nog steeds. Niet omdat ze ziek zijn, maar vanwege het gevoel dat ze krijgen. Het gevaar van drugs is dat je verslaafd kunt raken. Ze zijn ook gevaarlijk voor je gezondheid.
Daarom zijn drugs verboden. Harddrugs zijn zeer gevaarlijk voor de gezondheid. Softdrugs kunnen ook grote problemen geven, maar zijn iets minder gevaarlijk. Daarom mogen die onder zeer speciale voorwaarden wel verkocht worden.


© Magda van Tilburg, Amsterdam

Roken van een stickie maakt je ontspannen, maar het kan ook nare effecten hebben. Als je verdriet hebt, kan dat ineens omslaan in een heel somber of angstig gevoel. Dat heet ook wel flippen.

Pil of spuit

Softdrugs worden gemaakt van de hennepplant. Je kunt ze gebruiken door ze in een sigaret te stoppen, een stickie. Maar je kunt ze ook in een cake doen.
Harddrugs zijn de drugs die het meest gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld heroïne of xtc.
Xtc is te koop als pilletje of als poeder. Ze worden vaak verkocht op grote feesten die de hele nacht duren.
Heroïne komt van zaadbollen van de papaverplant. Deze plant wordt onder andere in Afghanistan geteeld. Heroïne is te koop als poeder. Je kunt heroïne via een pijpje inademen of met een injectienaald in een ader spuiten.
Voor alle harddrugs geldt dat je niet zeker weet wat er precies in zit. Een dealer wil winst maken. Daarom mengt hij soms andere stoffen door de drugs om ze goedkoper te maken. Van heroïne kun je ook gemakkelijk teveel gebruiken. Dat heet een overdosis. Je kunt daaraan dood gaan.

Verslaafd

Bijna alle drugs zijn verslavend. Verslavingen kunnen je leven verwoesten. Je gaat slecht presteren op school of op je werk. Mensen die aan heroïne verslaafd zijn, hebben voortdurend geld nodig om de drugs te kunnen betalen. Soms gaan ze inbreken of iemand beroven om aan geld te komen.
Afkicken is heel moeilijk. De meeste verslaafden hebben daarbij hulp nodig. Dat komt omdat ze vaak niet willen afkicken. Of ze ontkennen dat ze verslaafd zijn, omdat ze zich schamen.

Omdat drugs verboden zijn, wordt erin gehandeld door criminelen. Grote drugsorganisaties regelen alles, van het maken tot en met de verkoop. De planten die nodig zijn om drugs van te maken, worden meestal in afgelegen gebieden gekweekt. De drugs moeten daarna ongezien worden vervoerd. Vaak heeft een organisatie daarvoor eigen boten of vliegtuigen. Om deze drugs op te sporen, gebruikt de Nederlandse politie allerlei methodes. Op vliegvelden maakt de politie bijvoorbeeld gebruik van drugshonden. Deze honden zijn getraind om de lucht van drugs te herkennen. Ze snuffelen aan bagage en ruiken of er drugs in zitten. De honden ruiken ze zelfs als de drugs verstopt zijn in tubes tandpasta of onder een lading bedorven vis.


© Ed Oudenaarden/ANP, Rijswijk

Bij deze drugsvangst nam de politie honderdduizenden XTC-pillen in beslag. Verder werden er cocaïne, grondstoffen voor medicijnen en verdovende middelen en vuurwapens aangetroffen. Ook nam de politie auto's en geld in beslag.

Details en informatie

  • Titel: Drugs
  • Auteur(s): Cunera Joosten
  • Nummer: IC350
  • Siso: J 614.73