Duurzaam leven
Duurzaam leven. Ben jij iemand die alles gebruikt totdat het versleten is en het dan nog niet weggooit? Je eet maar af en toe vlees en je gaat op de fiets naar school? Dan ben je duurzaam bezig. Maar wat is dat precies: duurzaam leven?
Alles wat we in het dagelijks leven nodig hebben, komt uit de natuur. De meeste producten worden gemaakt van
grondstoffen. Die grondstoffen kunnen opraken. Daarom zouden we zuinig moeten zijn op grondstoffen, maar dat zijn we nog niet. We
consumeren snel en veel. Er moeten veel producten gemaakt worden en we gooien veel dingen weg terwijl ze nog bruikbaar zijn. Dit afval moet verbrand worden, terwijl er nog waardevolle grondstoffen inzitten.
Als je wil dat mensen over vijftig jaar ook nog een goed leven hebben, dan is dat een reden om duurzaam te gaan leven.
© Stichting Repair Café Nederland/Martin Waalboer, Amsterdam
Kapotte spullen weggooien hoeft niet meer. Je kunt ermee naar een Repair Café. Daar werken mensen die je leren om je wekker, lamp of fiets te repareren.
Voetafdruk
Duurzaam leven betekent goed zorgen voor je omgeving en de natuur. Maar ook: slimmer omgaan met grondstoffen, zodat ze bruikbaar blijven voor de toekomst.
Als je duurzaam wilt leven, kun je ook eens kijken wat er op je bord ligt. Als je
seizoensgroenten eet, weet je dat het niet met vervuilende vliegtuigen naar Nederland gehaald is.
Bij duurzaamheid hoort ook dat de arbeiders die de producten maken gezond blijven. En genoeg geld verdienen om van te leven. Dat gebeurt nog lang niet altijd. De teelt van katoen bijvoorbeeld is meestal niet milieuvriendelijk. Er wordt veel water en gif gebruikt. Rivieren en de bodem in de buurt van een
katoenplantage raken sterk vervuild. Vogels en vissen sterven. Katoenplukkers krijgen gezondheidsklachten. Arbeiders die draden van katoen weven of er kleding van maken moeten lange werkdagen maken. Vaak werken er ook kinderen in de fabriek. Zij kunnen niet naar school en zullen waarschijnlijk altijd arm blijven.
Als jij wil weten hoe groot jouw
voetafdruk is, moet je eens kijken wat jij eet en hoe je leeft. Eet je elke dag vlees? Zit je regelmatig in de auto en ga je met het vliegtuig op vakantie? Dan heb je een behoorlijk grote voetafdruk. Er zijn weilanden met gras nodig voor de koeien. Auto’s en vliegtuigen gebruiken brandstoffen, bijvoorbeeld aardolie, en zijn vervuilend. Als je af en toe een groenteburger eet in plaats van vlees of vis, dan wordt je voetafdruk al meteen een stuk kleiner. Hoe kleiner je voetafdruk, hoe duurzamer je leeft.
© SolTech Energy Sweden AB, Tullinge
Met deze glazen dakpannen kun je een huis verwarmen. De dakpannen liggen op een zwart doek dat de hitte van de zon opneemt. De lucht tussen de dakpannen en het doek wordt warm. Hiermee kun je water verhitten en het huis verwarmen.
Duurzame oplossingen
Op de hele wereld denken mensen na over manieren om een duurzamer leven mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door koffieafval waar nog voedingsstoffen inzitten, te gebruiken om paddenstoelen te kweken. Maar ook door
zonnepanelen te gebruiken. Je hoeft dan minder elektriciteit te kopen van de
energiecentrale. Elektriciteit uit zon kan nooit opraken en is veel minder vervuilend.
Zelf kun je veel kleine en grote dingen doen. Bijvoorbeeld het raam dichtdoen als de kachel aanstaat. Of spullen delen met mensen in de straat. Je kunt ook tweedehands kleding kopen of samen met je klas een project doen over duurzaamheid.
Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 403 Duurzaam leven.