Documentatiecentrum

Dwarsfluit spelen

Een dwarsfluit is een blaasinstrument. Als je op de dwarsfluit blaast, komt er geluid uit. Een blokfluit is ook een blaasinstrument. Net als de klarinet, de hobo en de saxofoon. Heel vroeger speelden mensen al op fluiten. Die oude fluiten waren gemaakt van botten, klei, hout of riet. Ze hadden vaak maar één gat, of een paar gaten. De fluiten werden gebruikt om elkaar te waarschuwen, of om boodschappen door te geven. De oudste dwarsfluit werd gevonden in China en is uit 900 voor Christus. In de middeleeuwen werd de houten dwarsfluit vooral gebruikt in het leger. Pas veel later maakte een Duitse fluitist voor het eerst dwarsfluiten van zilver en goud. Hij boorde er zestien toongaten in. En op alle gaten zette hij kleppen. De dwarsfluit van nu ziet er nog steeds zo uit zoals de Duitse Boehm ze bouwde.


© Patrick Post/HH, Den Haag

In veel orkesten zitten dwarsfluiten
.


Hoe speel je dwarsfluit

Een dwarsfluit moet je stemmen. Dat doe je meestal op de toon A. Met een app of stemapparaat zoek je de precieze toon op. Dan vergelijk je die met de A op je dwarsfluit. Moet de toon lager, dan maak je de fluit langer, en andersom. Met de stemschroef zet je het kopstuk daarna weer goed vast. Je kunt het best dwarsfluit spelen als je staat. Dan kun je de fluit goed schuin vasthouden en goed ademhalen. Dat is belangrijk om goed te kunnen blazen. Je gebruikt al je vingers bij het dwarsfluit spelen. Behalve één: de rechterduim, daar ligt de fluit op. Je rechterhand gebruik je voor de onderste kleppen en de linkerhand voor de bovenste kleppen. Om te kunnen blazen, draai je je hoofd een beetje. En dan blaas je eigenlijk niet in de fluit, maar er overheen. Door je lippen te spannen, verandert de klank tijdens het blazen. Dit spannen van je lippen heet embouchure (zeg: amboesjure).


© Lodewijk Borsboom

Kinderen hebben kortere armen dan grote mensen. Daarom leren ze dwarsfluit spelen op een kortere dwarsfluit
.

Muziek voor de dwarsfluit

Op een dwarsfluit kun je verschillende soorten muziek spelen. Zoals klassieke muziek. Dat is muziek die lang geleden geschreven is. Maar ook jazz, swingende muziek die vaak pas bedacht wordt tijdens het spelen. Er zijn speciale muziekstukken geschreven voor dwarsfluit. De beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart schreef De Toverfluit. Het was een opera; een toneelstuk op muziek. Mozart leefde in de 18e eeuw (1700-1800) en hij schreef heel veel muziek. Ook veel muziek voor orkest, met natuurlijk dwarsfluiten erin. De dwarsfluit klinkt mooi als je samen speelt, bijvoorbeeld in een orkest. Speel je dwarsfluit en wil je daar later je beroep van maken? Dan moet je heel veel oefenen. Je instrument onderhouden is belangrijk. En je moet ook oefenen met optreden. Dan doe je ervaring op. Je kunt best een beetje zenuwachtig zijn voor zo’n optreden. Want er komen natuurlijk heel veel mensen luisteren. Gelukkig zijn de zenuwen meestal over als je eenmaal gaat spelen.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 29 Dwarsfluit spelen.

Details en informatie

  • Titel: Dwarsfluit spelen
  • Auteur(s): Susan Schaeffer
  • Nummer: 29
  • Niveau: 2
  • Siso: J 786.42
123movies