Documentatiecentrum

Edelstenen (Junior)

Mensen zijn rare wezens. Hoe minder er van iets is, hoe liever ze het willen hebben. En hoe duurder zoiets dan wordt. Zo willen veel mensen edelstenen als diamant, saffier, robijn en smaragd hebben. Je kent de namen misschien wel. Ze komen vaak voor in sprookjes en piratenverhalen. Daarin gaat het meestal om een schat die ergens begraven is. Zo'n schat is vaak een kist vol edelstenen.
Edelstenen zijn zeldzaam. Het zijn kristallen, net als zout en suiker. Maar anders dan zout en suiker, zijn edelstenen heel hard. Ze slijten niet snel. Hoe harder een edelsteen is, hoe duurder hij is.

Edelstenen worden voor het maken van juwelen in allerlei vormen geslepen.

Niet voor de barbecue

Een diamant is zo hard dat je er bijna geen krassen in kunt maken. Wel kun je met een diamant krassen maken in alle andere edelstenen. Toch is een diamant maar van heel gewoon spul gemaakt: van koolstof. Dat is precies hetzelfde materiaal als waar houtskool voor de barbecue uit bestaat. Een belangrijk verschil is dat diamanten onder hoge druk en bij een hoge temperatuur zijn ontstaan. De koolstof van de diamanten is in de grond heel erg samengeperst. Maar of het nou een diamant is of niet, hij blijft bestaan uit koolstof. Een diamant kan dus ook verbranden, net als houtskool. Als je hem in het vuur gooit, ben je hem kwijt.

Alle edelstenen worden in de natuur gevonden. Soms moet je diep graven, soms liggen ze gewoon aan de oppervlakte. In Zuid-Afrika zijn grote diamantmijnen. In Sri Lanka, een eiland bij India, vinden ze edelstenen in de rivier.
Edelstenen zijn nog niet op hun mooist als ze net zijn opgegraven. Ze moeten glad en glimmend worden gemaakt. Dat heet polijsten. Juweliers maken ook kleine vlakjes op de stenen. Die vlakjes heten facetten. Dat slijpen van die facetten gaat met een heel snel ronddraaiende schijf.

Omdat edelstenen zo hard zijn, heb je voor het slijpen veel geduld nodig.

Edelstenen worden vaak doorgezaagd om ze een mooie vorm te geven. Maar dat doet een juwelier niet zomaar even. De edelsteen wordt eerst goed bekeken. Soms wel wekenlang. Want als je verkeerd zaagt, valt de steen in stukjes uit elkaar. Dat is zonde van het geld. Want een grote diamant is veel meer waard dan een heleboel kleintjes bij elkaar.

Details en informatie

  • Titel: Edelstenen (Junior)
  • Auteur(s): Annemarie Bon
  • Nummer: jc033
  • Niveau: 1
  • Siso: J 566.2
123movies