Documentatiecentrum

Eeuwwisseling

Op 31 december 1999 is het om twaalf uur 's nachts driedubbel feest. Je maakt dan een bijzondere jaarwisseling mee. Dan begint een nieuw jaar, een nieuwe eeuw en een nieuw millennium. Een millennium is een periode van precies 1000 jaar. Tijdens de jaarwisseling op 31 december 1999 maakt het millennium 1000-2000 plaats voor het millennium 2000-3000. Dat kun je maar één keer in je leven meemaken. Veel mensen vieren dan flink feest. Want het meemaken van een jaarwisseling, een eeuwwisseling en een millenniumwisseling tegelijk is uniek.

Bij de millenniumwisseling zal er extra veel vuurwerk worden afgestoken.

De jaartelling

Alle volken in de wereld gebruiken een jaartelling. Dat is een manier om de jaren van de geschiedenis van een volk te berekenen. Niet alle volken gebruiken dezelfde jaartelling. De meeste landen gebruiken de christelijke jaartelling. Die begint bij de geboorte van Jezus Christus. Zijn geboortejaar is het jaar nul. Paus Gregorius (1502-1585) bedacht de christelijke jaartelling. Geleerden maakten voor hem een kalender, de Gregoriaanse kalender. Deze kalender is zo goed dat hij nog steeds wordt gebruikt. Volgens de christelijke jaartelling telt een jaar 365 dagen. In die tijd draait de aarde helemaal om de zon. Maar eigenlijk duurt dat een paar uur langer. Als je die extra uren bij elkaar optelt, heb je na vier jaar precies een dag over. Dat jaar heeft dan 366 dagen. Daarom voerde paus Gregorius een schrikkeljaar in. In een schrikkeljaar heeft februari 29 dagen in plaats van 28.
Sommige volken hebben een andere godsdienstige jaartelling. Ons jaar 2000 is volgens de joodse jaartelling het jaar 5760. Hun nieuwe jaar begint ergens in eind september of begin oktober. Voor de joden begint dan een periode van tien heilige dagen. Dan bidden ze veel en lezen ze in hun heilige boeken.
De jaartelling van de moslims is weer anders. Het jaar 2000 is volgens de islamitische jaartelling 1420. Moslims zijn aanhangers van de islamitische godsdienst. De profeet Mohammed vluchtte van Mekka naar Medina. Dat zijn plaatsen in Saudi-Arabië. Het nieuwe jaar van de moslims begint in mei.
Hindoes zijn aanhangers van het hindoeisme. Dat is een oosterse godsdienst. Ook zij hebben een eigen jaartelling. Voor hen begint het nieuwe jaar in maart.
De Chinezen kwamen vierduizend jaar geleden tot een heel andere telling. Chinese geleerden keken hoe vaak het volle maan was tussen twee oogsten in. Ze telden twaalf volle manen. Voor Chinezen begint het nieuwe jaar tussen eind januari en half februari. Dat is voor de start van het nieuwe oogstseizoen. De Chinezen vieren dan vijftien dagen feest. Ze bidden en brengen offers. Er zijn kleurrijke optochten en er wordt veel vuurwerk afgestoken. De keiharde knallen moeten de boze geesten verjagen. Het jaar 2000 is voor de Chinezen 2550.

Een drakendans is een vast onderdeel bij de viering van het Chinese nieuwjaar.

Welk nieuwjaar mensen ook vieren, altijd wensen zij hun familieleden en vrienden het allerbeste voor het nieuwe jaar. Of dat nu gewoon een nieuw jaar, een nieuwe eeuw of een nieuw millennium is.

Details en informatie

  • Titel: Eeuwwisseling
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: IC025
  • Niveau: 3
  • Siso: J 553

Audio luisteren

123movies