Documentatiecentrum

EHBO

Een ongeluk gebeurt vaak plotseling. Je keek echt goed uit. Je was heel voorzichtig, maar toch ging het fout. Je botst... je valt... je stoot je hoofd of iemand rijdt je aan. En dan lig je daar. Je verliest bloed. Of misschien ben je wel bewusteloos. Je bent slachtoffer van een ongeluk.
Eigenlijk moet er meteen een dokter komen. Maar er is niet altijd direct een dokter in de buurt. Vaak is er wel een EHBO'er. Dat is iemand die weet hoe hij moet helpen bij een ongeluk.
EHBO is de afkorting van Eerste Hulp bij Ongelukken. Het is goed als je weet wat je moet doen bij een ongeluk. Want het zal je vriendje of vriendinnetje maar zijn, die daar ligt. Daarom zijn er ook voor kinderen EHBO-cursussen.

Misschien moet jij voor het slachtoffer zorgen. Totdat de ziekenauto komt.

EHBO-les

Al vanaf je elfde jaar kun je les krijgen in EHBO. Dan ga je naar een speciale kindercursus. Als je zestien jaar bent, mag je de EHBO-cursus voor volwassenen volgen.
Om goed EHBO te kunnen geven, moet je eerst een heleboel leren. Je moet van alles over het menselijk lichaam leren. Natuurlijk niet zoveel als een dokter heeft geleerd.
En je moet iets weten over verschillende ongelukken. Dan leer je wat je bij een ongeluk wel en niet moet doen.
Een brandwond moet je bijvoorbeeld heel anders behandelen dan een snijwond.
Iemand kan ook bewusteloos raken. Het is dan net of hij slaapt. Je krijgt hem niet wakker. Je moet ook dan weten wat je het beste kunt doen.
Verder moet je weten hoe je een wond verbindt. Dan zorg je ervoor dat de verwondingen niet erger worden.

Een EHBO'er weet hoe hij een verband moet aanleggen.

Een slachtoffer kan heel ernstig gewond zijn. Zelfs zo ernstig dat hij in levensgevaar is.
Bij een ernstig ongeluk moet je altijd meteen 112 bellen. Dat is het alarmnummer van de politie, de ziekenwagen en de brandweer. Wacht totdat de ziekenauto komt. Troost intussen het slachtoffer. Daar wordt hij of zij rustiger van. Dat is beter voor de verwondingen. Praat rustig tegen het slachtoffer. Of houd zijn hand vast. Dat helpt vaak al heel goed.
Je moet dus een heleboel leren over ongelukken. Maar je kunt natuurlijk niet zo maar ongelukken gaan veroorzaken. En oefenen op iemand die echt gewond is, is te gevaarlijk. Daarom oefen je in toneelstukjes. Er is een club toneelspelers die ongelukken naspelen. LOTUS heet die club. De spelers van LOTUS beelden gewonde mensen uit. Een speler doet bijvoorbeeld alsof zijn arm gebroken is. Als EHBO'er ga je dat slachtoffer helpen. Dat valt niet mee. Want het slachtoffer gilt het uit van de pijn. Net echt. De spelers van LOTUS weten ook hoe ze bloed en verwondingen moeten namaken.

Sommige verwondingen zijn goed na te maken.

EHBO'ers zie je altijd bij grote gebeurtenissen. Denk aan een popconcert. Met zoveel mensen dicht op elkaar kan er gemakkelijk iets gebeuren.
Ook in bedrijven zijn altijd mensen die een EHBO-opleiding hebben gevolgd.

Details en informatie

  • Titel: EHBO
  • Auteur(s): Annemarie Bon
  • Nummer: JC005
  • Niveau: 2
  • Siso: J 598.91
123movies