Noordhoff Uitgevers

Eigen tuintje

Groente en fruit kun je in de winkel kopen. Je kunt ze ook zelf kweken. Dat lijkt ingewikkeld, maar het valt best mee. Je hebt zaad nodig, een stukje tuin, water en licht. Maar ook zonder tuin kun je kweken. In de vensterbank bijvoorbeeld. Of op het balkon. Zelf kweken is erg leuk. En groente en fruit uit je eigen tuintje smaakt veel lekkerder. Je moet er wel veel geduld voor hebben. De meeste planten groeien nou eenmaal niet zo snel. Soms lijkt het zelfs alsof er helemaal niets gebeurt. Maar schijn bedriegt. Wacht maar af!

Om in je tuin te kunnen werken heb je gereedschap nodig: hark, schoffel, schepje, gieter.

Pitten en stekken

Niet alleen uit zaden kun je dingen laten groeien. Je kunt ook de pit van een vrucht in de grond stoppen. Bijvoorbeeld de grote pit van een avocado. Die splitst zich eerst in twee helften. Dan gaat er een wortel naar beneden groeien en een stengel naar boven. Later komen er bladeren aan. En hopelijk kun je over een tijdje je eigen avocado's oogsten. Een andere manier is planten stekken. Na een tijdje zullen zich aan de stek nieuwe wortels ontwikkelen. De plant kan nu verder uitgroeien. Sommige kamerplanten kun je goed stekken, bijvoorbeeld vlijtig liesje en geranium.

Als je een tuin hebt, kun je buiten tuinieren. In je eigen tuintje ben jij de baas. Je kunt er laten groeien wat jij wilt. Het is handig om van tevoren een tekening van de indeling van je tuin te maken. Zo kun je eerst op papier zien hoe het gaat worden. Als je tevreden bent, kun je aan het werk. De meeste zaden, stekken en plantjes kun je in het voorjaar in de grond doen. Dat is dus een handige tijd om te gaan tuinieren. En als je in april aardappels poot, kun je ze in augustus opeten.

Een tuin moet je goed verzorgen. Planten hebben water nodig. Als het een poos niet geregend heeft, moet je ze zelf water geven. Dat kan met een gieter. Maar als je een grote tuin hebt, is een tuinslang handiger. Er mag in je tuin niet te veel onkruid groeien. De planten die je juist wou laten groeien, krijgen dan minder kans. Als je planten ziet groeien die jij niet gezaaid hebt, trek ze er dan uit. Iets anders waarop je moet letten is ongedierte. Luizen lusten de bladeren van bijna alle planten. Zorg er dus voor dat ongedierte geen kans krijgt.

Rupsen en andere dieren zijn ook dol op jouw tuin. Sommige dieren kunnen je planten aantasten.

Details en informatie

  • Titel: Eigen tuintje
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: jc048
  • Niveau: 1
  • Siso: J 638.4

Video bekijken