Noordhoff Uitgevers

Einstein

Einstein was een professor. Hij werd geboren in 1879 in Duitsland en toen hij klein was, was hij al bijzonder. Hij was heel nieuwsgierig en stelde voortdurend vragen. Waarom vallen de bladeren in de herfst van de bomen? Waarom wordt het ’s nachts donker? En waarom komt het licht van de zon naar de aarde? Hij was gek op rekenen, en toen hij tien jaar oud was ging hij wiskunde studeren. Alles wat met getallen te maken had, vond hij interessant. Naast wiskunde studeerde hij natuurkunde. Hij trouwde met Mileva Maric, ook een natuurkundige. Ze steunde hem en hielp hem bij zijn wetenschappelijke werk. 

Om te ontspannen, speelde Einstein viool. Dat was zijn grote passie.


Tijd, afstand en ruimte

Einstein is vooral bekend geworden door zijn relativiteitstheorie. Die bestaat eruit dat een afstand soms korter en soms langer lijkt. Het ligt er maar aan hoe je het bekijkt. Een voorbeeld: je gaat altijd op de fiets naar school want het is niet zo ver. Op een dag heb je een lekke band en moet je lopen. En dan lijkt het plotseling een hele afstand. Maar dat is relatief. De afstand is feitelijk natuurlijk even groot. Maar lopend doe je er nou eenmaal veel langer over. Je hebt niet genoeg aan de tijd die je ervoor uitgetrokken had. 
En denk maar aan een vliegtuig. Als je er in zit en door een raampje naar buiten kijkt, lijkt het wel alsof je stilstaat. Onzin natuurlijk, want het vliegtuig vliegt waarschijnlijk zo’n 1000 kilometer per uur! Ook de aardbol beweegt, hij draait met 1600 kilometer per uur om zijn eigen as. Daar merken wij niets van. Het is maar hoe je het bekijkt dus.


Kijk je tijdens het inhalen naar links, dan ga je heel hard. Kijk je naar rechts, dan lijkt het of je niet opschiet. Je snelheid is dus relatief.

Reizen en onderscheidingen

Einstein was een groot wetenschapper. Hij heeft veel ideeën bedacht en boeken geschreven. In 1921 kreeg hij de Nobelprijs voor natuurkunde. Dat was een beloning voor zijn belangrijke onderzoekingen. Einstein werd geboren in Duitsland, maar eindigde zijn leven als Amerikaan. Dat kwam omdat hij joods was. De Duitsers jaagden hem op en in Amerika was hij veilig. Daar werkte hij aan de universiteit van Princeton. Hij kreeg tijdens zijn leven heel veel post, en hij stuurde ook veel brieven naar mensen. Hij correspondeerde met geleerden over ingewikkelde natuurkundige problemen. Maar hij kreeg ook post van gewone mensen die hem om steun of hulp vroegen. Veel brieven aan Einstein zijn bewaard. Lang niet alle brievenschrijvers wisten zijn adres. Iemand zette bijvoorbeeld op de envelop: “Aan de heer Albert Einstein, wetenschapper, ergens in de Verenigde Staten, ik denk aan een universiteit.”

Dit is een samenvatting van Informatieboekje 10 Einstein.

Details en informatie

  • Titel: Einstein
  • Auteur(s): D.M. Jansen
  • Nummer: 10
  • Niveau: 5
  • Siso: 530.4