Documentatiecentrum

Fantasie en werkelijkheid

Alles wat echt bestaat is de werkelijkheid. Dingen die je kunt zien, ruiken, horen, proeven en voelen, die zijn er allemaal. Mensen hebben allerlei instrumenten ontwikkeld om nog meer te kunnen waarnemen. De sterren bijvoorbeeld. Die kun je met het blote oog bijna niet zien, maar met een sterke verrekijker wel. Er zijn ook dingen die je zelf bedenkt. Dat heet fantasie. Die dingen zijn niet echt. Maar je kunt er wel heel erg in geloven. Dat kan wel eens problemen geven. Sommige mensen horen stemmen. Die stemmen vertellen wat ze moeten doen. Soms zijn dat leuke dingen, maar soms ook niet.

Kleine kinderen verzinnen vaak eigen spelletjes. Ze zijn dan op dat moment écht een brandweerman, of een prinses.>

Dromen en dagdromen

's Nachts als je slaapt, gebeurt er in je hoofd van alles. Je fantasie is dan aan het werk en maakt dromen. Als je slaapt, rust je lichaam uit. Maar je hersenen slapen niet. Ze doen waar ze zin in hebben. Ze verzinnen van alles en nog wat. Je kunt opeens een paard optillen. En je haalt een heel goed cijfer voor dat moeilijke proefwerk. Je bent dus aan het dromen. Je hersenen fantaseren. Dat gaat niet bewust. Ook overdag fantaseer je wel eens zonder dat je het weet. Je kijkt naar buiten en je gedachten gaan zomaar ergens heen. Je bent dan aan het dagdromen.

's Nachts verwerk je dingen die er overdag gebeurd zijn. Je geeft ze een plek in je hoofd.

Kunstenaars hebben heel veel fantasie. Een schilder verzint wat hij gaat schilderen. En een schrijver verzint een verhaal. De fantasie van een kunstenaar noem je ook wel inspiratie. Als een kunstenaar inspiratie heeft, heeft hij een goed idee voor een schilderij of een boek. Maar om een schilderij te kunnen maken, moet je natuurlijk ook weten hoe je verf kunt mengen en hoe je een penseel vasthoudt. Om kunst te kunnen maken, heeft een kunstenaar dus fantasie nodig. Maar ook iemand die naar kunst gaat kijken, kan niet zonder fantasie.

Een film is niet echt. Maar als je kijkt, vergeet je alles om je heen. Je speelt mee in het verhaal.

Mensen bedachten ooit dat ze misschien wel eens naar de maan zouden kunnen vliegen. Dat was eerst nog een grapje. Een fantasie. Maar later gingen ze serieus met het idee aan de slag. Ze deden onderzoek en bouwden een raket. En op een dag was het zover. De fantasie was werkelijkheid geworden. Zo gaat het natuurlijk niet altijd. Maar dat is nog geen reden om dan maar niet te fantaseren. Want wat is er nou leuker dan je eigen wereld bedenken? Waarin alles kan wat jij wilt!

Je fantasie is er om te gebruiken. Dus: fantaseer er maar lekker op los!

Details en informatie

  • Titel: Fantasie en werkelijkheid
  • Auteur(s): Marie-José Balm
  • Nummer: JC065
  • Niveau: 2
  • Siso: J 415.4

Video bekijken

123movies