Documentatiecentrum

Fietscrossen en mountainbiken

Een mountainbike is een sterke fiets om mee door ruig terrein te fietsen. Een BMX-fiets is een kleine crossfiets waar je goed stunts mee kunt doen. Mountainbiken en fietscrossen met een BMX-fiets zijn twee verschillende sporten. Een mountainbiker traint in het bos, op een baan of op landweggetjes. Een BMX-training is altijd op de baan. De banden van een mountainbike zijn breed met diep profiel. Dat betekent dat er ribbels op zitten. Daardoor glijd je niet snel uit. De fiets heeft een goede vering. Die vangt de schokken op. Mountainbikes hebben soms wel 27 versnellingen. Daarmee kun je steile hellingen op komen.


© Hans Verbeek, Boskoop

Mountainbiken en fietscrossen zijn stoere sporten. Je kunt vallen en heel vies worden.

Leren door te doen

Mountainbiken en fietscrossen leer je door het veel te doen. Je leert eerst om evenwicht te houden. Daarna leer je remmen, vallen, klimmen, afdalen en springen. Mountainbikers die de natuur ingaan, nemen vaak een GPS mee. Op zo'n apparaatje kun je altijd zien waar je bent. Bij mountainbiken zijn er verschillende onderdelen. Bij cross country rijden de deelnemers over een parcours. Dat is een uitgestippelde route van een paar kilometer lang. Een marathon is een rit van 80 tot 100 kilometer. En downhill is een race van een steile heuvel af.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Een BMX-wedstrijd is spannend: je fietst hard en springt over heuvels.

Met een BMX-fiets kun je racen, crossen en ingewikkelde stunts uithalen. Een hoge sprong in de lucht heet een jump. Een BMX'er kan met de steuntjes bij de assen grinden. Dat is langs muurtjes en trapleuningen glijden. Stilstaan op de banden of de steuntjes, heet een stall. Fietscrossers rijden over een baan met hindernissen. Er zijn heuvels, rechte stukken en bochten. Er zit ook altijd een kombocht in, een bocht met een schuine wand.

Fietscrossen ontstond ongeveer in 1970 in de Verenigde Staten. Amerikaanse fietsers zagen motorcrossers bezig op heuvelige en zanderige terreinen. Dat wilden zij ook. Ze deden stunts op gewone fietsen. Tot ze in 1985 speciale kleine, lichte fietsen gingen bouwen. Fietscrossen of BMX'en wordt nu overal in de wereld gedaan. Mountainbiken komt ook uit Amerika. Daar liet een groepje mannen met fietsen zich door een vrachtwagen ergens op een berg afzetten. Ze fietsten daarna keihard naar beneden. Maar ze wilden ook de berg op. Ze pasten hun fietsen aan en zorgden voor versnellingen en handremmen. Zo ontstond de mountainbike, letterlijk: bergfiets.

Details en informatie

  • Titel: Fietscrossen en mountainbiken
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC299
  • Niveau: 1
  • Siso: J 618.5
123movies