Frankrijk
Frankrijk is een groot land. Net als Nederland, is het een rijk land. De meeste mensen verdienen hun geld in de
dienstensector. Ook het toerisme levert veel geld op. Daarnaast zijn er veel fabrieken die machines en auto’s produceren. En Frankrijk is de grootste producent van landbouwproducten in Europa.
Frankrijk heeft altijd een grote rol gespeeld in Europa. Bijvoorbeeld toen legeraanvoerder Napoleon Bonaparte in 1799 de macht greep. Hij wilde heel Europa veroveren.
Na de Tweede Wereldoorlog gingen de Fransen hard werken aan de samenwerking binnen Europa. Frankrijk was een van de oprichters van de
Europese Unie. Binnen deze organisatie heeft Frankrijk erg veel invloed.
Van eten tot mode, van schrijvers tot sport: ook de Franse cultuur heeft heel veel invloed. Zo is de Tour de France de belangrijkste wielerwedstrijd van de wereld. En de Franse wijn en kaas zijn wereldberoemd. Fransen besteden veel tijd aan lekker eten. Een boterhammetje tussen de middag vinden ze maar armoedig.
Veel Fransen gaan naar de markt. Niet omdat het er zo goedkoop is, maar omdat je daar vaak de lekkerste producten kunt kopen. Fransen letten erg op de kwaliteit van hun eten en drinken.
Landschap en bestuur
Frankrijk heeft verschillende landschappen. In het noorden en westen is het heuvelachtig. In het oosten en zuiden liggen hoge bergen. De Mont Blanc is met 4800 meter de hoogste top. In Frankrijk zijn uitgestrekte natuurgebieden waar wilde dieren voorkomen, zoals beren, wolven en lynxen. Een aantal van deze gebieden zijn beschermd.
Vanwege het mooie landschap en het zonnige klimaat gaan er heel veel toeristen naar Frankrijk. Mensen gaan er ook vanwege de cultuur naartoe. In Parijs zijn beroemde musea en in de omgeving een aantal pretparken.
Nu is Franrijk een republiek. Heel lang was het een monarchie. Een beroemde koning was Lodewijk de 14e. Hij liet enorme paleizen bouwen en voerde regelmatig oorlogen. De burgers moesten meebetalen aan de oorlogen en de dure hofhouding. Zij werden steeds armer. Daarom kwamen ze in opstand. In 1789 brak de Franse
Revolutie uit. Tien jaar later greep Napoleon de macht. Hij veroverde onder andere Nederland. Nog steeds zijn er in ons land invloeden uit de Franse tijd te vinden. Bijvoorbeeld in de taal: chef, ambulance, etage, ballon. Het zijn allemaal Franse woorden.
Nu wordt Frankrijk geregeerd door een president. Hij wordt gekozen door het volk. Het Franse
parlement bestaat uit 577 mensen, die vergaderen over het bestuur van Frankrijk. Om zo’n groot land te besturen is Frankrijk verdeeld in 18 regio’s en die zijn weer verdeeld in 100 departementen.
Verspreid over de wereld liggen gebieden die bij Frankrijk horen. Het zijn vroegere
kolonies. Na de Tweede Wereldoorlog werden bijna al deze landen onafhankelijk.
Het kasteel van Versailles is een van de grootste kastelen ter wereld. Koning Lodewijk de 13e liet hier in 1624 een jachtslot bouwen en zijn zoon Lodewijk de 14e heeft het kasteel enorm laten uitbreiden. Het is nu een museum dat je kunt bezoeken.
Stad en platteland
Frankrijk is een
dunbevolkt land. Ongeveer driekwart van de Fransen woont in een stad, zoals Parijs, de hoofdstad. In de stad is werk, er zijn scholen en winkels. Veel jonge mensen trekken daarom van het platteland naar de stad. In de steden wonen ook veel mensen waarvan de ouders uit de voormalige Franse kolonies komen, zoals Algerije en Marokko.
In sommige gebieden op het platteland wonen heel weinig mensen. Er is geen werk, winkels sluiten en veel huizen staan leeg. Omdat er weinig kinderen wonen, zijn er ook niet zoveel scholen. Kinderen kunnen vaak nog wel naar een basisschool in de buurt. Maar vanaf hun twaalfde moeten ze soms naar een
internaat.
Dit is een samenvatting van Informatieboekje 62 Frankrijk.