Documentatiecentrum

Gamen

Iedereen speelt wel eens een game. Jij, je beste vriend en je grote zus. En misschien ook jouw oma!
Gamen is Engels voor ‘een spel spelen’, maar dan op de computer. Games kun je op verschillende manieren spelen. Op je computer, laptop, tablet of je smartphone. Maar ook met apparaten die speciaal gemaakt zijn voor gamen. Die heten consoles. Je sluit ze meestal aan op de televisie. De game bestuur je met een controller.

Soorten games

In games doe je meestal iets dat je in het echte leven niet kan of mag. Bijvoorbeeld in een racegame race je in de duurste auto’s. Of in een sportgame ben je de beste voetballer ter wereld. Je hebt ook games waarin je in een verhaal speelt. Dat zijn roleplaying-games.
Games die over oorlogen gaan, heten strategie-games of schietgames. En dan heb je ook nog de simulatie-games. Hierin kun je iets naspelen, bijvoorbeeld vliegen in een vliegtuig. Voor kinderen die lekker willen bewegen of muziek maken, zijn er de ritmegames. Het nieuwste van het nieuwste is virtual reality (VR). In deze games sta je midden in de game.


© Alamy/ Imageselect, Wassenaar

Controllers van ritmegames zijn speciaal voor die game gemaakt. Je kunt er soms andere games mee spelen, maar dat is heel erg lastig.

Alleen of samen spelen

Gamen kun je in je eentje doen. Dat noem je een singleplayer-game. Maar je kunt ook samen spelen met een multiplayer-game. Hiervoor hoef je niet eens bij elkaar te zitten. Ook via internet kun je samen spelen, met spelers uit de hele wereld!
Met multiplayer-games worden ook hele toernooien georganiseerd. 


© iStock, Calgary


Een VR-bril gaat volledig over je ogen. Je ziet de echte wereld om je heen dus helemaal niet meer.

Goed of niet?

Van gamen kun je een hoop leren. Maar toch is het niet goed om de hele dag achter een beeldscherm te zitten. Je krijgt dan last van je rug en je nek. Of je krijgt slechte ogen. Sommige mensen raken verslaafd aan gamen. Dan kunnen ze niet meer stoppen. Het beste is dus om gamen af te wisselen met sporten en buiten spelen!

Details en informatie

  • Titel: Gamen
  • Auteur(s): Lucas Arnoldussen
  • Nummer: 69
  • Niveau: 2
  • Siso: J 621.8
123movies