Documentatiecentrum

Geld, (Informatie)

Duizenden jaren geleden bestond geld niet. Mensen hielpen elkaar door te ruilen. Dat ruilen van producten heet ruilhandel. Later gebruikten mensen stukjes goud en zilver als hulpmiddel bij het ruilen. Goud en zilver hebben waarde, omdat het schaars is. Betalen werd eenvoudiger toen er munten werden geslagen, stukjes goud en zilver met hetzelfde gewicht. 
Ieder land heeft zijn eigen munt, zijn eigen valuta. Nederlanders betaalden vroeger met guldens, Belgen met Belgische franken. Sinds 2002 gebruiken we de euro.   

Door te oefenen met zakgeld kun je leren om goed met geld om te gaan. Veel kinderen verdienen wat zakgeld bij door klusjes voor hun ouders te doen.

Elektronisch geld

Contant geld kun je vasthouden. Het zijn munten en bankbiljetten. Tegenwoordig heeft bijna iedereen zijn geld op een betaalrekening bij een bank, met daarbij een pinpas met een pincode. Met het geld op die rekening kun je betalen zonder dat je het geld in handen hebt. Dat betalen gaat elektronisch. 
Vrij nieuw is cryptogeld. Het wordt ook wel cryptomunten of digitaal geld genoemd. Een cryptomunt is niets anders dan een stukje computercode, een blockchain

         Deze eurobiljetten worden gedrukt in opdracht van De Nederlandse Bank. Vanaf 1 januari 2002 werd de euro in Nederland en 11 andere Europese landen ingevoerd

Geld lenen

Als je geld leent, heb je een schuld. Die moet je later terugbetalen. Dat heet aflossen. Banken lenen geld uit. Dat doen ze niet, omdat ze aardig zijn, maar om geld te verdienen. Een bank die geld uitleent, vraagt daarvoor namelijk rente, een soort vergoeding voor de bank. Je moet het geleende bedrag ook weer terugbetalen. Dat kan in een keer tegelijk of elke maand een beetje. Een lening om een huis te kunnen kopen, heet een hypotheek. Bij het afsluiten van de hypotheek, neemt de bank het huis als onderpand. Als iemand de rente en aflossing niet meer kan betalen, verkoopt de bank het huis. 
Soms heeft een bedrijf geld nodig. Dan geven ze aandelen uit. Zo’n aandeel is een papier waarop staat dat je mede-eigenaar bent van dat bedrijf.

Details en informatie

  • Titel: Geld, (Informatie)
  • Auteur(s): Margreet Nauta
  • Nummer: 84
  • Niveau: 4
  • Siso: J 345.1
123movies