Documentatiecentrum

Gereedschap

In bijna elke woning staat een gereedschapskist. Daarin zitten vaak een hamer, schroevendraaiers, tangen, sleutels en een zaagje. Dit gereedschap is voor kleine klusjes thuis, bijvoorbeeld iets ophangen of iets in elkaar zetten. Als je weet hoe gereedschap werkt en hoe je het gebruikt, maak je minder fouten en ben je eerder klaar. 
 
©Shutterstock, New York

Boven aan de benen van een waterpomptang zit een bek met kartels. De grootte van de bek kun je veranderen. Zo past de tang om veel buizen en moeren.

Soorten

Een hamer heb je nodig als je dingen met spijkers aan elkaar wilt maken. Of je gebruikt een inbussleutel, bijvoorbeeld voor zelfbouwmeubels. Bij leidingen en buizen is een waterpomptang handig. 
Er zijn zagen voor hout, metaal, kunststof en steen. Zaagjes met kleine tanden zagen fijn, zagen met grotere tanden halen meer materiaal weg. Met sleutels draai je moeren en bouten los en vast. Je gebruikt hierbij het hefboomeffect.  De bekendste tang is de nijptang. Hij heeft een ovalen bek waarmee je spijkers uit hout trekt of metaaldraad doorknipt. Voor het los- en vastdraaien van schroeven gebruik je een schroevendraaier. Bijna iedereen heeft een elektrische boormachine thuis. Veel klussers hebben ook een decoupeerzaag.


©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Als je zaagt, boort of vijlt, zet je het materiaal goed vast, bijvoorbeeld in een bankschroef.

Klussen

Veel mensen klussen in en om het huis. Ze hangen een boekenplank op, maken een vogelhuisje of bouwen een schutting. Je leert het snelst wanneer iemand iets voordoet en uitlegt. Ook op het internet laten filmpjes stap voor stap zien hoe je gereedschap gebruikt, klussen doet en dingen maakt. Klussen en oefenen kun je op veel plaatsen. Op school, in hobbyclubs en uitvindersclubs bijvoorbeeld. Maar ook in buurthuizen, in kinderwerkplaatsen en op scouting.

Details en informatie

  • Titel: Gereedschap
  • Auteur(s): Richard Backers
  • Nummer: 92
  • Niveau: 3
  • Siso: J 655.1
123movies