Documentatiecentrum

Gitaar spelen

Een gitaar is een populair instrument. In elke band zie je een gitarist, en soms zelfs twee. Je kunt er popmuziek op spelen, maar ook klassieke muziek. Gitaar spelen doe je met twee handen. De ene hand slaat de snaren aan. Met de andere hand druk je de snaren op de hals in. De klank van alle snaren samen heet een akkoord. Je kunt verschillende akkoorden op een gitaar spelen. Ze klinken allemaal anders.
De oude Romeinen speelden al op een soort gitaar. Die had wel snaren, maar nog geen hals. Rond het jaar 1000 maakten instrumentbouwers er een hals aan. Nog weer 500 jaar later kende men overal in Europa de gitaar. In 1884 werd de eerste gitaar gebouwd die lijkt op de gitaren van nu.


© Godong/Lineair, Arnhem

Je kunt alle snaren tegelijk aanslaan, of ze één voor één met je vingers laten klinken.

Soorten gitaren

Er zijn veel verschillende soorten gitaren. Gitaren kun je verdelen in akoestische gitaren en elektrische gitaren. Een akoestische gitaar heeft een klankkast. Als de snaren trillen, gaat de lucht in die holle ruimte ook trillen. Dat geeft het geluid. Bij een elektrische gitaar is er geen klankkast. Het is een platte plank waar de snaren overheen lopen. Om er geluid uit te krijgen, is een versterker nodig. Dat is een apparaat dat op elektriciteit werkt. Er zitten dus snoeren en stekkers aan. De versterker zet de trillingen van de gitaar om in geluid.

Gitaar spelen

Wie gitaar wil leren spelen, kan op gitaarles gaan. Je kunt alleen of met een groepje les krijgen. Je begint meestal met ‘houding en techniek’. Want je moet eerst leren hoe je die gitaar goed vast moet houden. En wat je met de snaren moet doen. Als je dat kunt, leer je akkoorden en noten spelen. En hoe je in de maat moet spelen. Zodra je wat verschillende akkoorden kent, kun je liedjes spelen. Je leert dan ook om nieuwe liedjes te lezen van papier. Voor gitaar bestaat er een speciale manier om muziek op te schrijven. Dat is met een tekeningetje van de zes snaren. Op de plekken waar je je vingers moet zetten, staat dan een dikke stip.
Als je muziek kunt lezen, kun je ook samen spelen met anderen. Dat kan een onderdeel zijn van de gitaarles. Je leert om goed naar elkaar te luisteren en in de maat te spelen. Wie echt goed gitaar wil leren spelen, moet elke dag oefenen.

Er zijn veel beroemde gitaristen. Ze hebben allemaal hun eigen stijl. Sommige spelen heel veel snelle noten achter elkaar, zoals Steve Vai en Joe Satriani. Andere gitaristen spelen juist simpele akkoorden op een bijzondere manier, zoals Ry Cooder en Bob Dylan. Op internet kun je van veel gitaristen filmpjes bekijken.


© Geisler-Fotopress/Lineair, Arnhem

John Mayer ken je vast wel. Hij is zanger en gitarist tegelijk.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 332 Gitaar spelen.
Details en informatie

  • Titel: Gitaar spelen
  • Auteur(s): Leuntje Aarnoutse
  • Nummer: 332
  • Niveau: 2
  • Siso: J 786.31
123movies