Documentatiecentrum

Griekenland

Griekenland ligt in de Middellandse Zee en heeft ruim 2000 eilanden. Toch is het meer dan blauwe lucht en zee. In het zuiden ligt een groot schiereiland, de Peloponnesos. Dit is helemaal omgeven door water, alleen bij de stad Korinthe is het verbonden met het vasteland van Griekenland. In de zomer komen er veel toeristen naar Griekenland. Niet alleen voor de zee, maar ook voor resten van tempels uit de Griekse oudheid. Je vindt ze op het schiereiland en in de omgeving van de hoofdstad Athene.
Er is een groot verschil tussen het leven op het platteland en in de stad. In steden als Athene of Thessaloniki lijkt het leven op dat in West-Europa. Op het platteland lijkt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan. Op sommige plaatsen wordt het land nog met de hand bewerkt, met hulp van geiten en ezels.

Griekenland is een gelief land voor vakantiegangers.

Oudheid

Driekwart van het vasteland van Griekenland is bergachtig. De berggebieden zijn dunbevolkt. Reizen over de weg gaat langzaam. Daarom hebben de Grieken al eeuwenlang boten gebouwd als vervoermiddel. Van elke vijf schepen die er over de wereld varen, is er één gebouwd in Griekenland. De Grieken verdienen veel geld aan de scheepsbouw.
Lang geleden, meer dan tweeduizend jaar, waren de Grieken al een rijk en machtig volk. In de Griekse oudheid ontwierpen de Grieken als eersten theaters en ze bouwden prachtige tempels. Ze schreven gedichten en verhalen. Er werden veel uitvindingen gedaan en er leefden beroemde filosofen en wiskundigen. Later werd Griekenland veroverd door de Romeinen. Zij waren erg onder de indruk van de Griekse cultuur. Ze hebben er veel van overgenomen en verspreid over heel Europa. Daarom zien we veel van de ideeën van de oude Grieken terug in onze cultuur. Bijvoorbeeld de democratie. Die is in Griekenland uitgevonden. Demos is Grieks voor volk en kratos betekent macht. Bij de Grieken mocht het volk voor het eerst meebeslissen. Dat was nog nooit eerder voorgekomen. Op een marktplein kwamen de mannen van het volk bijeen om mee te praten over belangrijke zaken. En ze kozen zelf de leider van hun stad. Vrouwen, slaven en buitenlanders mochten in die tijd nog niet meepraten.

De oude Grieken organiseerden al sportwedstrijden in het dorpje Olympia, waarvan je hier oude resten ziet. Daar zijn de Olympische Spelen uit voortgekomen.

Moderne tijd

Het Griekenland van nu werd pas in 1829 zelfstandig. Daarvoor werd het land vaak bezet door andere volken. Maar ook nadat Griekenland een zelfstandige staat was, duurde de rust niet lang. Eerst was er oorlog met Turkije, daarna kwam de Tweede Wereldoorlog. Vervolgens brak er een burgeroorlog uit (1946-1949). Uiteindelijk kwam er een koning aan de macht. Maar die werd later door het leger weggestuurd. Vanaf 1974 is Griekenland een republiek. Het land kreeg een president als leider.
Door alle oorlogen van de afgelopen eeuwen, hebben vele miljoenen Grieken hun land verlaten. Ook in Nederland wonen veel Grieken. Zij kwamen in de jaren zestig van de vorige eeuw naar ons land om hier te werken. Het geld dat zij verdienden, stuurden ze naar hun familie thuis. Nu ze klaar zijn met werken, is een aantal van hen teruggekeerd naar hun geboortestreek. Deze mannen zitten nu vaak met hun oude vrienden te praten in het dorpscafé: het kafenio.

Details en informatie

  • Titel: Griekenland
  • Auteur(s): Annemarie van den Brink
  • Nummer: IC279
  • Niveau: 3
  • Siso: J Griekenland 991
123movies