Documentatiecentrum

Groot-Brittannië

De hoofdstad van Groot-Brittannië is Londen. Er staan veel kantoorgebouwen en banken, maar ook veel mooie oude gebouwen. Zoals Westminster Abbey, de belangrijkste kerk van Engeland. En midden in Londen staat het paleis Buckingham Palace. Daar woont koningin Elizabeth. De regering van Groot-Brittannië zit ook in Londen. Daarom zijn er veel regeringsgebouwen. Het parlementsgebouw is het belangrijkste. Daar vergaderen de politieke partijen met elkaar. Het parlementsgebouw staat vlak bij Buckingham Palace. Er komen veel toeristen naar Londen. Ze bezoeken parken en musea en luisteren naar de klokken van de beroemde Big Ben.

De Britten zijn dol op tuinieren.

Groot eiland met kleine eilandjes

Groot-Brittannië bestaat uit vier delen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. Engeland is het rijkste deel van Groot-Brittannië. Daar wonen de meeste Britten, en de hoofdstad Londen is daar, met de regering en de koningin. Daarom zeggen veel mensen "Engeland" als ze eigenlijk Groot-Brittannië bedoelen. Dwars door Londen stroomt de rivier de Theems. Groot-Brittannië is bijna zes keer zo groot als Nederland. In alle delen van het land is veel te zien. In Engeland is het landschap groen en heuvelachtig. Schotland is ruig, met meren en bergen. Ze zeggen dat er in het Schotse meer Loch Ness een monster woont. Of dat monster echt bestaat, weet niemand. Maar elk jaar gaan er veel toeristen naar het meer, in de hoop het te zien.

Bij Groot-Brittannië horen ook een heleboel eilanden.

Nederland en Groot-Brittannië liggen dicht bij elkaar. Alleen de Noordzee ligt ertussen. Toch doen de Britten veel dingen anders dan Nederlanders. Ze rijden aan de linkerkant van de weg. Ze drinken sterke thee met melk. Ze eten 's ochtends worstjes en bonen als ontbijt. En ze betalen met Britse ponden. De meeste Britten zijn aangesloten bij de Anglicaanse Kerk. Dat is een christelijk geloof dat bijna nergens anders voorkomt. Britten staan erom bekend dat ze heel beleefd zijn. Als ze ergens moeten wachten, doen ze dat keurig in een rij. Niemand zal proberen om voor te dringen.

Groot-Brittannië was een volk van zeevaarders. Vanaf het jaar 1600 gingen ze met schepen de hele wereld over. Ze veroverden veel gebieden en landen, en maakten daar koloniën van. Groot-Brittannië en al die koloniën heetten samen het Britse Rijk. Tot ongeveer het jaar 1900 was Groot-Brittannië het belangrijkste land van de wereld, omdat het Britse Rijk zo enorm groot was. Bijna overal werd Engels gesproken. Daarom is Engels nu nog steeds de belangrijkste taal van de wereld. Tussen 1900 en 2000 werden veel Britse koloniën zelfstandig. Veel van die gebieden en landen bleven wel met Groot-Brittannië samenwerken in het Britse Gemenebest. Veel mensen uit de koloniën kwamen naar Groot-Brittannië om daar een bestaan op te bouwen. Daardoor heeft het land nu een multiculturele samenleving.
Van 1973 tot 2020 was Groot-Brittannië lid van de Europese Unie. Het vertrek van het land uit de Europese Unie staat bekend als de Brexit.

Details en informatie

  • Titel: Groot-Brittannië
  • Auteur(s): Victor Melenhorst
  • Nummer: IC187
  • Niveau: 3
  • Siso: J Groot-Brittannie 991
123movies