Documentatiecentrum

Hacken

Hacken is het inbreken in een computer of een ander apparaat dat op het internet is aangesloten. Hackers die inbreken om de beveiliging te testen met het doel om deze te verbeteren voor de eigenaar van de computer worden ethische hackers genoemd. Hackers met slechte bedoelingen breken in een computer in om schade aan te richten of om gegevens te stelen worden crackers genoemd. 
Sommige hackers vinden het zo belangrijk dat alle informatie op internet gratis moet zijn en dat er vrijheid is van meningsuiting dat ze actievoeren. Deze hackers worden ook wel hacktivisten genoemd.

Virussen

Hackers gebruiken bepaalde software, malware, om in een computer in te breken. Een computervirus is malware dat zich in de computer nestelt. Het kan schade aanrichten door bestanden te wissen of vertrouwelijke informatie te verspreiden. Een computerworm vermenigvuldigt zichzelf en verspreidt zich naar andere computers. Die kunnen dan samen door de hacker bestuurd worden, bijvoorbeeld om een DDoS-aanval te doen. Daarbij gebruikt de hacker computers van niets vermoedende mensen om een website te laten crashen. Een computer kan ook gegijzeld worden door

© DDCom, Veldhoven

Zo werkt een DDoS-aanval. Een aanvaller stuurt via internet duizenden gehackte computers aan. Die bezoeken allemaal de website die door de aanvaller wordt aangegeven, bij voorbeeld van een bank. Daardoor wordt die website overbelast en werkt niet meer.

Verboden 

Tegenwoordig zijn veel huishoudelijke apparaten verbonden met het internet. Dat heet internet of things. Die apparaten hebben een computer in zich en sensoren om informatie uit de omgeving waar te nemen. Het gebruik daarvan om je huis slimmer te maken, heet domotica. Doordat die apparaten op het internet zijn aangesloten, zijn ze ook te hacken en bijvoorbeeld te gebruiken voor een DDoS-aanval. Hacken is bij wet verboden. Als je betrapt wordt, kun je een geldboete of zelfs gevangenisstraf krijgen.


© smarter am

Niet alleen computers, ook andere apparaten zijn aangesloten op het internet. Die apparaten kunnen met elkaar en met jou communiceren. Zo kan een koelkast je bij voorbeeld via een WhatsApp laten weten dat de melk op is.

Details en informatie

  • Titel: Hacken
  • Auteur(s): Susanne Neutkens
  • Nummer: 85
  • Niveau: 5
  • Siso: J 520.72
123movies