Documentatiecentrum

Hamsters

In de huisdieren-top10 staat de hamster. Net als de kat, de hond en het konijn. Een hamster kun je gemakkelijk tam maken. Dat betekent dat je een dier kunt leren om met mensen om te gaan. Een hamster is ook schoon en klein. Hij heeft kleine, nieuwsgierige kraaloogjes. Een hamster is een knaagdier, net als een cavia en een rat. Met zijn scherpe tanden kan hij goed knagen. Alle knaagdieren zijn zoogdieren. Hun jongen drinken melk bij de moeder. Een hamster is ook een nachtdier. Hij is vooral 's nachts en in de schemering actief. Dan is het halfdonker. Zijn oren, ogen en neus zijn daar speciaal op afgestemd.
Een hamster kun je beter niet in je slaapkamer zetten. 's Nachts is hij wakker en doet dan van alles.

Onder de grond

Hamsters komen eigenlijk uit warme, droge gebieden in Azië, Midden-Europa en het Midden-Oosten. Ze leven daar in de woestijn of op de steppe. Dat is een droge grasvlakte. In de woestijn is het overdag heet en 's nachts koud. Hamsters leven daarom in holen onder de grond. Je ziet ze bijna nooit. Er is dus weinig bekend over hun gedrag in het wild. In de woestijn en op de steppe is niet veel voedsel te vinden. Daarom stopt hij alles wat hij tegenkomt in zijn wangzakken. Dat heet hamsteren. De plooien in zijn wangen kunnen helemaal uitrekken. In zijn holletje eet hij dan alles rustig op.


Alle lekkere hapjes stopt de hamster onderweg in zijn wangzakken. Die worden daardoor steeds groter.

Het is een leuk gezicht om de hamster aan het werk te zien. Dat is vaak 's nachts of 's avonds. Hij is dan druk met eten zoeken, knagen en graven. Hij maakt met zijn sterke voorpootjes holen onder de grond. Hamsters maken niet veel geluid. Alleen als ze bang zijn, piepen of krijsen ze heel hoog. Aan de manier waarop de hamster zich beweegt, kun je zien hoe hij zich voelt. Als hij op zijn rug gaat liggen, is hij bang. Als hij zijn vacht likt en met zijn voorpootjes kamt, voelt hij zich op zijn gemak.

Twee soorten hamsters zijn heel geschikt als huisdier: de Syrische hamster en de Russische dwerghamster. Ze zijn makkelijk om mee om te gaan. Je kunt ze ook goed oppakken en aaien. In de natuur leven hamsters meestal alleen. Dus één hamster als huisdier is niet zielig. Maar meer dan één kan natuurlijk ook. Voordat je een hamster koopt, moet je er natuurlijk zeker van zijn dat je goed voor hem kunt zorgen. Een hamster houdt van bewegen, dus hij heeft een ruime kooi nodig. Een meter lang en veertig centimeter breed is de minimale grootte. Groter mag ook.

Details en informatie

  • Titel: Hamsters
  • Auteur(s): Roelie Prins
  • Nummer: JC251
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.4
123movies