Documentatiecentrum

Harry Potter

Harry Potter is de hoofdpersoon van een reeks kinderboeken. Die boeken worden door ontzettend veel mensen gelezen. Niet alleen door kinderen. Ook grote mensen zijn gek op Harry Potter. De Harry Potter-fanclub heeft een lid dat tachtig jaar oud is.

Wie is Harry Potter nou eigenlijk? Hij lijkt een gewone jongen, maar dat is hij zeker niet. Harry is een held in de tovenaarswereld, want hij maakte als baby de boze tovenaar Voldemort onschadelijk. Harry Potter zit op Zweinstein, de hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. Met zijn vrienden Ron Wemel en Hermelien Griffel beleeft hij allerlei avonturen.

Als er een nieuw boek uitkomt, is het voor veel kinderen feest.

Joanne Rowling

De Engelse schrijfster Joanne Rowling bedacht Harry Potter. Ze is zelf allerlei boeken over heksen en tovenaars gaan lezen. Die informatie gebruikte ze om de wereld van Harry Potter te kunnen beschrijven. Haar eerste boek werd in Engeland uitgegeven. Maar al snel wilden uitgevers in andere landen haar boek ook uitgeven. Ze lieten het vertalen. De Harry Potter-boeken worden nu in meer dan vijftig landen gelezen. Er zijn al ongeveer 120 miljoen boeken verkocht. Dat is een rij boeken van hier tot aan Marokko. Joanne Rowling was erg arm voordat ze ging schrijven. Maar dankzij Harry Potter heeft ze nooit meer geldzorgen. Ze is inmiddels één van de rijkste vrouwen van de hele wereld.

Joanne Rowling ontmoet haar lezers graag.

Een aantal van de Harry Potter-boeken is verfilmd. In 2001 ging Harry Potter en de Steen der Wijzen in de bioscopen draaien. Het maken van de film kostte veel tijd en geld. Eerst moesten er acteurs worden gezocht. Er hadden zich zesduizend kinderen aangemeld die Harry Potter wilden zijn. Ze moesten auditie doen. De Engelse jongen Daniel Radcliffe werd uitgekozen.

Het was het moeilijkst om Zweinstein na te bouwen. Schrijfster Joanne Rowling dacht mee met de ontwerpers. Ze wilde graag dat alles er precies zou uitzien zoals in haar boeken. Dat is goed gelukt. Joanne was heel tevreden toen ze de film zag.

In winkels kun je niet alleen Harry Potter-boeken kopen. Er zijn ook Harry Potter-T-shirts, pennen, pleisters, noem maar op. Er zijn zelfs Harry Potter-snoepjes: Smekkies in Alle Smaken. Dat zijn in het boek snoepjes in allerlei kleuren die naar van alles en nog wat smaken. Naar lekkere dingen, zoals appel en kokos. Maar ook naar vieze dingen als oorsmeer en gras. Niet iedereen mag zomaar Harry Potter-spulletjes maken en verkopen. Bedrijven hebben daar een vergunning voor nodig. Lego en Mattell zijn twee speelgoedmerken. Ze verdienen veel geld aan de Harry Potter-rage.

Details en informatie

  • Titel: Harry Potter
  • Auteur(s): Andrea Oostdijk
  • Nummer: JC129
  • Niveau: 2
  • Siso: J Engels 857.6
123movies