Documentatiecentrum

Havens

Veel spullen die je thuis hebt, worden in andere landen gemaakt. Zoals kleding, computers en speelgoed. Vaak komen die spullen per schip naar Nederland toe. Ze zijn dan verpakt in containers, dat zijn grote stalen bakken. Containerschepen kunnen duizenden containers tegelijk vervoeren. Schepen laden en lossen hun spullen in een haven. Laden is spullen aan boord brengen, lossen is de vracht uit het schip aan land brengen. De spullen worden dan vanuit de haven verder vervoerd. Een container past op een vrachtwagen, een trein of een binnenvaartschip. Een haven is er niet alleen voor spullen. Ga je een bootreis maken, dan stap je in een haven op een schip. Je kunt een haven zien als een parkeerplaats voor schepen.


© Marco van Middelkoop/HH, Den Haag

In de Rotterdamse haven liggen schepen uit de hele wereld
.


Soorten havens

Er zijn verschillende soorten havens. In een vissershaven liggen vissersboten. In Den Helder is de marinehaven. In die haven liggen schepen van de Nederlandse marine. Dat is het leger op zee, de schepen zijn dus oorlogsschepen.
Vanuit de veerhaven in Den Helder kun je de veerboot naar Texel nemen. Er zijn ook veerhavens in Lauwersoog, Harlingen en Holwerd.
De naam van de haven zegt soms iets over de plek van de haven. Zo ligt een binnenhaven aan een water in het land. Een zeehaven ligt soms direct aan zee, maar soms moet je eerst een stuk over een kanaal of rivier varen. In een zeehaven kunnen grote zeeschepen aanmeren. 
Er zijn ook havens voor boten voor de pleziervaart. Zo’n haven heet een jachthaven, want een plezierboot wordt wel een jacht genoemd. In een jachthaven kun je ’s nachts je boot vastleggen en gaan slapen. In de jachthaven zijn wc’s en douches en een restaurant en een winkel. 

Een nieuw stuk Nederland

Rotterdam is de grootste haven van Europa. En hij is nu nog groter! Dat komt omdat er in de Noordzee bij Rotterdam een nieuw havengebied is gemaakt. Het heet de Maasvlakte 1 en 2. De Maasvlakte 2 is bedoeld voor grote containerschepen. Zulke grote schepen met veel goederen aan boord liggen diep in het water. De haven is heel diep gemaakt, zodat de schepen de grond niet raken. De Maasvlakte 1 en 2 is aangelegd voor de scheepvaart en bedrijven die daarmee te maken hebben. Maar iedereen kan er rondkijken. Er is een strand gemaakt waar je kunt zwemmen. Het is een mooi gezicht om de grote zeeschepen langs te zien varen. En misschien vind je wel iets bijzonders op het strand, zoals botten. Want het zand van de haven komt van de zeebodem. Daar leefden miljoenen jaren geleden dieren als de mammoet en het reuzenhert. Op Maasvlakte 2 is een informatiecentrum gebouwd, het heet Futureland. Je komt er van alles te weten over de aanleg van het nieuwe stuk Nederland en over de haven van Rotterdam.


© Aeroview/Havenbedrijf Rotterdam N.V.

De Maasvlakte 2 is een nieuw deel van de Rotterdamse haven dat is aangelegd in de Noordzee
.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 32 Havens.

Details en informatie

  • Titel: Havens
  • Auteur(s): Ingrid Nijkamp
  • Nummer: 32
  • Niveau: 2
  • Siso: 658.35
123movies