Noordhoff Uitgevers

Hazen en konijnen

Het verschil tussen hazen en konijnen is erg klein. Maar het zijn toch echt twee verschillende dieren. Ze zijn wel allebei haas-achtigen, zo heet hun familie. Overal in de wereld komen hazen en konijnen voor. Ze hebben zich aangepast aan het gebied waarin ze leven. Zo is er een sneeuwhaas. En een woestijnhaas die graag cactus eet. Hazen zijn sneller dan konijnen. Dat komt door hun grote achterpoten. Daarmee kunnen hazen wel 65 kilometer per uur rennen. Dat is sneller dan een auto in de stad mag rijden. Een haas kan lang achter elkaar hard rennen. Daarom is hij veel dieren te snel af.

Een haas kan wel zeven kilo wegen. Een konijn wordt niet zwaarder dan 2,5 kilo.

Oren, ogen en vacht

Hazen en konijnen letten altijd op of er geen roofdieren aan komen. Ze gebruiken daarvoor hun oren en ogen. De oren van hazen en konijnen heten lepels. Ze kunnen alle kanten op draaien. Hun ogen zitten aan de zijkant van de kop. Daarmee kunnen ze tegelijk naar voren en opzij kijken. Om niet op te vallen in de natuur, hebben konijnen en hazen een schutkleur. Een wild konijn is grijsbruin. Een haas is grijsbruin, geelbruin of roestbruin.

Konijnen zijn gezellige huisdieren. Er zijn allerlei soorten.

Het hol van een konijn is een uitgebreid gangenstelsel. Dat heet een burcht. Er zijn hoofdgangen, vluchtgangen en soms doodlopende gangen. Andere dieren verdwalen er. De holletjes in de burcht zijn de 'kamers'. Ze heten ketels. Hazen leven in open gebieden. In weilanden, akkers en heidevelden kan een haas een vijand goed zien aankomen. Hazen wonen niet in holen. Zij slapen in een leger. Dat is een kuil in het gras. Het hoge gras om het leger heen zorgt voor beschutting. Hazen hebben vaak meerdere legers in een veld. En ze gebruiken elkaars leger ook. Konijnen zijn groepsdieren. Hazen leven veel meer alleen. Het zijn solitaire dieren.

De lente en de zomer is de rammel-tijd voor konijnen en hazen. De mannetjes zitten dan achter de vrouwtjes aan. Ze vechten ook met elkaar. Het vrouwtje kiest uiteindelijk het sterkste mannetje om mee te paren. In de burcht maakt ze een extra gang met een nestkamer, de wentel. De kwetsbare jonge konijntjes zijn daar veilig. Ze zijn kaal en blind bij de geboorte. Jonge hazen hebben bij de geboorte al wel een vacht en hun oogjes zijn open. Hazen- en konijnenbaby's drinken de eerste weken moedermelk. Want hazen en konijnen zijn zoogdieren.

Details en informatie

  • Titel: Hazen en konijnen
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: JC261
  • Niveau: 1
  • Siso: J 598.93