Documentatiecentrum

Het aquarium

Iemand die voor zijn plezier vissen houdt, heet een aquariaan. Wie thuis begint met vissen houden, heeft vaak een kleine glazen bak. Er zijn ook enorme grote aquaria. Die horen vaak bij een dierentuin. Zo is er bij Burgers' Zoo een aquarium met drie miljoen liter water erin. Dat is zo veel water als er in drie zwembaden past. In Blijdorp kun je Oceanium bezoeken. Er is een haaientunnel van 26 meter lang. Als je daar doorheen loopt, zwemmen de haaien om je heen. Je kunt ze dan heel goed bekijken. Dat is mooi en spannend. In aquaria met zeevissen zit vaak zout water. In de meeste aquaria bij mensen thuis zit meestal zoet water.
Het is net alsof je zelf in het aquarium zit!

Naar de dierenwinkel

In een dierenwinkel koop je alles wat je nodig hebt voor een aquarium. Om te beginnen heb je een glazen bak nodig. Tropische vissen houden van warm water. Daar moet je een verwarming voor hebben. Een filterpomp zorgt voor schoon water. Hij zeeft de vieze deeltjes uit het water. De bacteriën in de pomp maken ze kapot. Bacteriën zijn heel kleine diertjes. In je aquarium moet je ook waterplanten zetten. Die zorgen dat er zuurstof in het water komt. Als je verlichting in het aquarium hangt, groeien de waterplanten goed. Vissen vinden het prettig om zich te verstoppen. Leg dus wat grote stenen op elkaar, koop een vissentunnel of een grote schelp. Goudvissen kun je gewoon in koud kraanwater houden.

Er zijn wel 300 soorten tropische vissen. Ze hebben vaak prachtige kleuren. Veel vissen zwemmen graag in groepjes bij elkaar. Zo'n groepje heet een school. Bekende tropische vissen zijn: guppy en black molly. Sommige soorten zijn vrij agressief. Ze vallen andere vissen in het aquarium aan. Zoek daarom altijd eerst uit welke soorten goed samen kunnen leven. Nieuwe vissen voor je aquarium moeten altijd eerst in quarantaine, apart van de andere. Dat kan in een gewone bak met water. Zijn ze na een week nog steeds gezond? Dan kun je ze bij de andere vissen zetten.
In een aquarium zitten vaak verschillende soorten vissen en planten.

Veel huisdieren kun je aaien, uitlaten, kunstjes leren of iets anders leuks. Met vissen kan dat allemaal niet. Je kunt er geen contact mee maken. Ook niet door op het aquarium te tikken. Vissen schrikken daar juist van. Het getik zorgt voor trillingen in het water. Je koopt een vis om ernaar te kijken. Veel mensen genieten van de mooie kleuren en de sierlijke bewegingen van vissen. Met vissen kun je geen vrienden worden. Toch geven veel kinderen hun vis een naam, zoals Nemo of Blub.

Details en informatie

  • Titel: Het aquarium
  • Auteur(s): R. Prins en J. Veltkamp
  • Nummer: JC193
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.82
123movies