Documentatiecentrum

Het gebit

Baby's worden zonder tanden geboren. Na ongeveer zes maanden komen de eerste tandjes door. De tanden van een baby zijn heel klein. Ze worden samen het melkgebit genoemd. Als tanden zijn doorgekomen, groeien ze niet meer. Maar de baby wordt nog wel groter. De kleine tandjes passen daardoor steeds minder goed. Daarom gaan kinderen wisselen. De melktandjes vallen er dan één voor één uit. Daaronder zitten "grote-mensen-tanden": het blijvend gebit. Sommige kinderen bewaren hun melktanden. Ze stoppen ze in een doosje. Of ze leggen ze ergens neer voor de tandenfee. Ze hopen dat die er geld of een cadeautje voor in de plaats legt.

Een compleet blijvend gebit bestaat uit 32 tanden en kiezen.

Zuinig op je gebit

Met je blijvende gebit moet je je hele leven doen. Daarom moet je er zuinig op zijn. Poets twee keer per dag je tanden. In tandpasta zitten allerlei stoffen om je tanden sterk en schoon te maken. Fluoride houdt je gebit sterk. Een soort schuurmiddel maakt je tanden schoon en een soort zeep maakt je tanden wit. In de meeste tandpasta's zit pepermuntolie voor een lekkere smaak. Om de ruimtes tussen je tanden schoon te maken, kun je een tandenstoker gebruiken. Is er weinig ruimte tussen de tanden en kiezen, neem dan een flosdraad. Die is gemaakt van zijde. Je trekt hem tussen je tanden en kiezen door. Om de draad zit een dun laagje was.

Je kunt je tanden laten versieren. Iets voor jou?

De tandarts controleert je gebit één of twee keer per jaar. In de spreekkamer staat een grote stoel. De tandarts kan die stoel zo neerzetten, dat hij goed in je mond kan kijken. Boven de stoel hangt een sterke lamp. Naast of achter de stoel is een tafel met allerlei apparaten en gereedschappen. De tandarts gaat met een haakje en een spiegeltje al je tanden en kiezen langs. Met het haakje "voelt" hij of je tanden schoon en heel zijn. Het spiegeltje is nodig om ook de achterkant van je tanden en kiezen te kunnen zien. Als je een gaatje hebt, gaat de tandarts dat vullen.

Als je tanden en kiezen niet recht staan, stuurt de tandarts je naar een orthodontist. Die is gespecialiseerd in het rechtzetten van scheve tanden en kiezen. Hij maakt een beugel die een half tot twee jaar moet blijven zitten. Rechte tanden zijn mooier en makkelijker schoon te houden. Als een gebit erg scheef is, passen de boventanden en de ondertanden niet goed op elkaar. Dan kun je niet goed kauwen en heb je een beugel echt nodig. Een beugel kan best pijn doen. Er drukken allemaal metalen staafjes tegen je tanden. Soms kun je moeilijk eten of praten met een beugel. Maar gelukkig is het maar tijdelijk.

Details en informatie

  • Titel: Het gebit
  • Auteur(s): Marion de Graaff
  • Nummer: JC147
  • Niveau: 1
  • Siso: J 600.51
123movies