Documentatiecentrum

Het jodendom

Het joodse geloof ontstond vierduizend jaar geleden. In die tijd geloofden mensen in meerdere goden. Maar een herder, Abraham, geloofde maar in één god. Hij geloofde dat die god de wereld had gemaakt. Met Abraham en zijn nakomelingen begon het joodse geloof. De taal van het joodse geloof is Hebreeuws. Het heilige boek van de joden is de thora. Er staan verhalen in over Abraham en zijn volk. De thora is in het Hebreeuws geschreven.

Het jodendom is een wereldgodsdienst. Er leven ongeveer 16 miljoen joden in de wereld, verspreid over heel veel landen.

Belangrijke dagen en moeilijke tijden

In de thora staat dat God de wereld schiep in zes dagen. Op de zevende dag rustte hij uit. Dat doen de joden ook. Die zevende dag is zaterdag, sabbat genoemd. De joden beginnen de viering van de sabbat met een maaltijd op vrijdagavond. Ze dekken de tafel mooi en steken kaarsen aan. Joden mogen van hun geloof niet alles eten. Ze moeten zich houden aan de voedselwetten. Daarin staat wat je mag eten. Het voedsel moet koosjer zijn. Rundvlees is koosjer, maar varkensvlees niet. Vlees en melkproducten samen mag niet. Dus een boterham met boter en worst is verboden. Voor de sabbatsmaaltijd bakken joden challes, een soort gevlochten broden.

De laatste tweeduizend jaar woonden veel joden in Europese landen. Joden werden nogal eens slecht behandeld. Soms werden ze gediscrimineerd, omdat ze een ander geloof hadden. Of ze kregen de schuld als het niet goed ging in een land. De grootste jodenvervolging vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog. Adolf Hitler, de Duitse leider, sloot joden op in concentratiekampen. Ruim zes miljoen joden vonden toen de dood. Hitler liet ze vergassen, en veel mensen gingen dood door honger of door ziektes.

In de Tweede Wereldoorlog kwamen veel joden om.

In Nederland wonen ook joden. Ze praten gewoon Nederlands. Alleen bidden doen ze in het Hebreeuws. Jongens en meisjes doen, als ze twaalf of dertien zijn, hun bar (jongens) of bat (meisjes) mitswa. Wie dat heeft gedaan, mag in de synagoge voorlezen uit de thora, en hoort dus al een beetje bij de grote mensen. De synagoge is de joodse kerk. Joden komen er samen om uit de thora te lezen en om te bidden. Als een kind zijn of haar bar/bat mitswa doet, is het feest. De hele familie komt naar de synagoge en daarna wordt er feestgevierd.

Details en informatie

  • Titel: Het jodendom
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: IC199
  • Niveau: 4
  • Siso: J 213
123movies