Documentatiecentrum

Het leger des Heils

Kleren, een huis om in te wonen, drie maaltijden per dag. Wie heeft dat nou niet? Duizenden mensen dus. Ze slapen op straat in portieken of onder kartonnen dozen. Ze eten soms zelfs uit vuilnisbakken. Niemand kijkt naar ze om. De meeste mensen vinden ze een beetje vies. Maar niet de mensen van het Leger des Heils. Die zoeken deze daklozen zelfs op. Ze vragen of ze met hen meekomen. Dan krijgen ze te eten en een bed om in te slapen. De mensen van het Leger des Heils helpen ze uit de problemen, net zoals ze dat doen met andere mensen. Drugsverslaafden bijvoorbeeld, of jongeren die in de gevangenis hebben gezeten. De mensen van het Leger des Heils doen dat allemaal omdat ze geloven in Jezus. Hij is voor hen een groot voorbeeld.

In grote steden zie je vaak zwervers. Ze kunnen terecht bij het Leger des Heils.

Vechten tegen onrecht

Het Leger des Heils heet wel 'leger', maar het heeft niets te maken met wapens en oorlog. Het heet alleen maar zo omdat het net zo in elkaar zit als een echt leger. Je hebt soldaten, luitenants, commandanten en zelfs een generaal. Ook 'vecht' het Leger des Heils tegen armoede en ellende. De generaal is de hoogste van allemaal. Hij woont en werkt in Groot- Brittannië. Daar komt het Leger des Heils ook vandaan. Het is daar opgericht in het jaar 1878 door dominee William Booth.

William Booth, oprichter van het Leger des Heils.

Hij noemde zijn organisatie 'Salvation Army'. De naam Leger des Heils is de Nederlandse vertaling van die naam. Army betekent leger en Salvation is heil. 'Heil' kun je ook geluk noemen. Het Leger des Heils brengt de mensen dus geluk. Iets van dat Engelse woord Salvation vind je terug in de uniformen die de mensen van het Leger des Heils dragen. Op de kraag staat een grote letter S.
Het Leger wil graag dat de mensen in God gaan geloven. Daarom vertellen ze op straat over het christelijk geloof en zingen ze er liedjes over. Maar ze snappen ook wel dat geloven erg moeilijk is als je arm bent en honger lijdt. Dan heb je wel wat anders aan je hoofd. De heilsoldaten vinden daarom dat ze een voorbeeld moeten nemen aan Jezus Christus. Die vertelde ook niet alleen maar mooie verhalen. Hij hielp de mensen en zei tegen iedereen dat ze dat ook moesten doen.
Net als voor Jezus is voor het Leger iedereen gelijk. Of je nou een blanke huid hebt of een bruine, drugsverslaafd bent of een moordenaar. Het Leger des Heils probeert iedereen even goed te helpen. Het zorgt bijvoorbeeld voor kinderen van wie de vader en moeder aan de drugs zijn. En het probeert tegelijk die ouders van de drugs af te helpen. Of het helpt jongeren die in de gevangenis hebben gezeten en blijven stelen. De rechter stuurt zulke jongeren dan een tijdje naar het Leger des Heils. Daar leren ze dan hoe ze op een gewone manier kunnen leven.

Details en informatie

  • Titel: Het leger des Heils
  • Auteur(s): Jan-Willem Driessen
  • Nummer: IC055
  • Niveau: 3
  • Siso: J 267.5