Documentatiecentrum

Het Muiderslot

In Nederland staan nu nog ongeveer 300 kastelen, maar ooit waren er 2200. De meeste kastelen werden gebouwd in de middeleeuwen, tussen 500 en 1500. Dat was de Tijd van monniken en ridders. Nederland bestond toen voor het grootste gedeelte uit water. Hier en daar was een dorpje van een paar huizen en boerderijen. Kasteelheren lieten kastelen bouwen. Één van hen was graaf Floris de Vijfde (1254 tot 1296). Hij bezat maar liefst zes kastelen! Het Muiderslot was er één van. Veel kastelen uit de middeleeuwen bestaan niet meer. Er zijn vaak alleen nog maar fundamenten. Dat is de laag stenen in de grond waar het kasteel op gebouwd was.

Het Muiderslot werd ruim zevenhonderd jaar geleden gebouwd.

Heel veel stenen

Het best bewaarde ridderkasteel van Nederland is het Muiderslot bij Muiden. Graaf Floris liet het Muiderslot rond het jaar 1285 bouwen. Hij koos een plek bij het handelsstadje Muiden. Dat ligt aan de rivier de Vecht en bij de vroegere Zuiderzee. Door al dat water in de buurt wordt het Muiderslot wel een waterburcht genoemd. Graaf Floris liet de handelsschepen die langsvoeren tol betalen. Er hebben heel veel mensen meegewerkt bij de bouw: metselaars, timmerlieden en arbeiders om te sjouwen. Want er was veel bouwmateriaal nodig, zoals stenen, hout en ijzer.
Graaf Floris de Vijfde heeft zelf nooit in het Muiderslot gewoond. Hij had een baljuw in dienst, die was zijn plaatsvervanger. De baljuw woonde er met zijn gezin en met soldaten die het kasteel moesten verdedigen. Driehonderd jaar na Floris kreeg het Muiderslot een beroemde bewoner. Het was Pieter Corneliszoon Hooft. Hij werkte 38 jaar in het Muiderslot als kastelein, beheerder van het kasteel. In de zeventiende eeuw liet Hooft het kasteel verbouwen. Hooft was ook schrijver en dichter. Hij schreef onder andere een toneelstuk over Floris de Vijfde. De werkkamer van Hooft kun je bezoeken.

Er komen elk jaar heel veel schoolklassen en toeristen naar het Muiderslot. In 2006 is het flink gerestaureerd. Het werd opgeknapt en verbouwd. Er werden nieuwe routes (zeg: roetes) aangelegd. Eerst waren er maar zeven kamers opengesteld voor publiek. Daar mochten mensen alleen met een gids rondkijken. Sinds 2006 zijn er 25 kamers, torens en weergangen open. Je mag er zonder gids rondkijken. Je kunt ook een route volgen. In de Torenroute kun je van alles leren over wapens en over de bouw van het kasteel. De Ridderroute gaat door het woongedeelte van het Muiderslot. Je komt er veel te weten over het leven van graaf Floris en andere ridders en jonkvrouwen op het kasteel.

Kinderen kunnen in het Muiderslot veel zelf doen. Zo ben je een beetje ridder, jonkvrouw of hofnar!

Details en informatie

  • Titel: Het Muiderslot
  • Auteur(s): Ida Schuurman
  • Nummer: JC190
  • Niveau: 1
  • Siso: J 718.2
123movies