Documentatiecentrum

Het oerwoud

De bossen in Nederland zijn niet zo groot. Je loopt een uur, misschien twee, en je bent er alweer uit. In andere landen kun je bossen vinden die groter zijn dan heel Nederland. Je vindt ze vooral in de tropen, het gebied rond het midden van de aarde. Het is daar altijd behoorlijk warm. En het is er nooit winter. Wel kan het in een deel van de tropen heel hard regenen. Om goed te groeien, hebben planten water en warmte nodig. In de tropen groeien ze dus goed. Daarom zijn de tropische bossen ook zo groot. Zo'n groot bos noemen we een oerwoud.

Omdat de oerwouden voorkomen in regenachtige gebieden van de tropen, worden ze ook wel tropische regenwouden genoemd.

Het oerwoud is erg nuttig

In het tropisch regenwoud groeien erg veel verschillende planten. Zo veel dat niemand weet hoeveel soorten er precies zijn. Wel weten we al lang dat het tropisch regenwoud erg nuttig voor ons kan zijn. We halen er bijvoorbeeld hout vandaan. Dat hout is veel harder dan dat van bomen bij ons uit de buurt. Het rot daardoor minder makkelijk. Daarom werd het vroeger veel gebruikt in regenachtige landen, zoals Nederland.
Een groot probleem is nu dat een groot deel van het tropisch regenwoud is verdwenen. Vooral voor het hout zijn enorm veel bomen omgehakt. Maar ook voor het houden van koeien werden stukken regenwoud gekapt of platgebrand. Van al het regenwoud dat er ooit was, is nog maar de helft over. En het kappen en platbranden gaat nog elke dag door.

Uit veel planten worden stoffen gehaald voor medicijnen. Veel planten uit het regenwoud kennen we nog niet. Onderzoekers denken dat er nog veel meer medicijnen te vinden zijn.
Ook een groot aantal levensmiddelen komt oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud. Koffie, bijvoorbeeld. Maar ook chocola, bananen, suiker, peper, rijst, tomaten en paprika's. Gelukkig hoeven we het regenwoud niet meer in om tomaten te plukken... De tomatenplant is ooit eens door iemand meegenomen en nu verbouwen we die hier in kassen.

De tropisch regenwouden vind je vooral in de buurt van de evenaar.

Het tropisch regenwoud is ook erg belangrijk voor het weer. Het regent er veel en al dat water komt beetje bij beetje weer in de lucht terecht. In de lucht wordt dat water weer een wolk waaruit regen valt. Zo wordt het niet al te heet.

Details en informatie

  • Titel: Het oerwoud
  • Auteur(s): Gert van der Maten
  • Nummer: jc029
  • Niveau: 2
  • Siso: J 578.7

Audio luisteren