Documentatiecentrum

Het popconcert

Een popconcert is een hele belevenis. De muziek klinkt goed, er is een prachtige lichtshow en je ziet je favoriete popster in het echt. Het publiek juicht en zingt mee met de liedjes. Er zijn popconcerten in kleine zaaltjes, maar ook in enorme voetbalstadions. Justin Bieber zong in het Gelredome Stadion in Arnhem voor 30 duizend fans! In veel Nederlandse steden zijn poppodiums. In de zomer zijn er buiten vaak festivals, bijvoorbeeld Pinkpop of Lowlands. 


© Alamy / Imageselect, Wassenaar

Concertgangers kijken hun ogen uit bij de lasershows en andere speciale effecten.

Voorbereiding

Er moet veel geregeld worden voor een popconcert. Programmeurs regelen de artiesten. Ook spreken ze af hoe de zaal en de kleedkamer ingericht moeten worden. En wat de artiesten verdienen. Een populaire band kan duizenden euro’s verdienen met een optreden. Dan zijn de kaartjes voor het concert ook duur. 
Heel belangrijk is de geluidsinstallatie, bijvoorbeeld microfoons en geluidsboxen. 

Het concert

Meestal is er een voorprogramma, daarna begint het echte concert. De muziek klinkt hard, zo’n honderd decibel. Voor kinderen is de muziek iets zachter. De bandleden spelen meestal samen, maar soms ook alleen in een solo. De bekendste liedjes komen meestal op het laatst. Als het concert afgelopen is, wordt er geklapt en gefloten. Dan komt de band terug voor een paar extra nummers, een toegift!


© Fotostudio Wierd, Lelystad

Fans vinden het vaak heel spannend om hun idool in het echt te zien. Het komt zelfs voor dat er mensen flauwvallen. Ze krijgen hulp op een rustige plek.

Details en informatie

  • Titel: Het popconcert
  • Auteur(s): Lonneke Crusio
  • Nummer: 64
  • Niveau: 3
  • Siso: J 785.32
123movies