Documentatiecentrum

Het restaurant

De meeste mensen gaan graag uit eten. Want in een restaurant eten, betekent dat je niet zelf hoeft te koken. Boodschappen doen en afwassen? Ook niet nodig. Alles wordt voor je gedaan. Het begint al als je binnen komt. Je jas wordt aangenomen en weg gehangen. Dan brengt iemand je naar je tafel en geeft je een menukaart. Daar staat op wat je kunt eten. Voordat de gasten komen, gebeurt er in het restaurant al van alles. Er wordt schoon gemaakt, de tafels worden gedekt, en bestellingen worden afgeleverd. De visboer brengt vis, de slager vlees, en de groenteman fruit en groenten.

Overal kun je tegenwoordig buiten de deur eten. Voor elke smaak is er een restaurant.

De kok

Heel belangrijk in het restaurant is natuurlijk de kok. In een groot restaurant werken heel veel koks samen. Een kok heeft speciale kleren aan. Het schort dat hij draagt heet een sloof. Zijn jasje heet een koksbuis. Hij heeft een koksmuts op, zodat er geen haren in het eten kunnen vallen. Overdag maakt de kok alvast soepen, sauzen en ijs. Hij hakt en snijdt groenten. Hij braadt aan en fileert de vis. Rond etenstijd warmt hij de gerechten op. Als er bestellingen komen, zorgt hij ervoor dat het eten op de borden komt. Die worden dan door de gastheren en gastvrouwen naar de tafels gebracht.


Als kok moet je goed tegen de hitte kunnen.

Uit eten was vroeger niet zo gewoon als nu. Tot ongeveer 1960 at iedereen gewoon thuis. Toen kwamen er cafetaria's. Daar kon je eenvoudig eten. Daarna kwamen er Chinese, Indonesische en Griekse restaurants. Dat was in die tijd nog heel bijzonder. En omdat er meer mensen een auto hadden, werden er ook langs snelwegen restaurants gebouwd. Nog wat later kwamen er pizzeria's en shoarma-zaken. En in 1971 opende de eerste Nederlandse McDonald's zijn deuren. Daarvan zijn er nu meer dan tweehonderd in Nederland. Tegenwoordig zetten restaurants meer gezonde gerechten op hun menukaart. Want veel mensen willen biologisch eten. Dat betekent dat de eieren van scharrelkippen komen, en de groente niet is bespoten. Sommige mensen eten geen vlees: ze zijn vegetarisch.

Kinderen die van koken houden, kunnen in een restaurant soms kooklessen volgen. Je leert dan hoe je verschillende gerechten kunt klaar maken, en wat er allemaal in zit. Er zijn ook scholen en buurthuizen die kooklessen geven. Wil je later echt kok worden? Dan moet je een speciale opleiding volgen. Je kunt naar de hotelschool in Maastricht. Er is ook een middelbare beroepsopleiding in de horeca. Horeca is de afkorting van HOtel, REstaurant en CAfé.
In de horeca ben je vaak 's avonds aan het werk. Daar moet je wel tegen kunnen. En in het weekend en op feestdagen is het natuurlijk ook druk. Je werkt als de meeste mensen vrij hebben. Fijn is dat je nooit vroeg je bed uit hoeft.

Details en informatie

  • Titel: Het restaurant
  • Auteur(s): Marjon Sarneel
  • Nummer: JC223
  • Niveau: 1
  • Siso: J 375.2
123movies