Documentatiecentrum

Het Rijksmuseum

Van tienduizend bezoekers op een dag kijken ze niet raar op in het Rijksmuseum in Amsterdam. Die mensen komen van over de hele wereld. De collectie van het Rijksmuseum bestaat uit meer dan een miljoen dingen. Er is veel kunst bij, zoals schilderijen en sieraden. Maar er zijn ook voorwerpen bij die iets vertellen over de geschiedenis van Nederland. Zoals wapens, kleding, landkaarten en boeken. 
De meeste mensen komen om de Hollandse meesters te zien. Dat zijn schilders die in de 17e eeuw (1600-1700) leefden. Ze waren erg succesvol. Het bekendste schilderij van Nederland hangt in het Rijksmuseum. Het is De Nachtwacht. Het werd in 1642 geschilderd door Rembrandt.   


© Rijksmuseum, Amsterdam

Op De Nachtwacht staan schutters afgebeeld. Dat zijn mannen die voor de verdediging van Amsterdam zorgden.

De taken van het Rijksmuseum

In het museum is maar een klein deel van de collectie te zien. De rest wordt bewaard in grote opslagruimtes in Lelystad. Oude spullen zijn vaak teer. Ze gaan makkelijk kapot als het te droog of juist te vochtig is. Daarom wordt er goed op de temperatuur en de vochtigheid gelet. In de opslagruimtes, maar ook in het museum zelf. Alle schilderijen en voorwerpen worden goed geconserveerd.
Er gaat wel eens iets kapot in het museum. Dan moet het gerepareerd. Bij zulke oude bijzondere dingen heet dat restaureren. Het moet weer precies zo worden als het was.  
Educatie is ook een belangrijke taak van het museum. Er zijn rondleidingen,
plattegronden en lezingen. Je kunt ook met een iPod door het museum. In je koptelefoon hoor je hoe je moet lopen. Ondertussen krijg je allerlei informatie. Je kunt ook gewoon je eigen weg kiezen. Op de iPod zoek je dan informatie op over van de dingen die je tegenkomt

Bezoekers

In een groot museum moeten bezoekers alles goed kunnen vinden. Daar is aan gedacht. Wie alles wil zien, kan een route lopen van anderhalve kilometer. En er is een korte route voor De Nachtwacht en de Hollandse meesters. Er is ook een kinderroute. Kies je die, dan zie je De Nachtwacht, een vliegtuig, poppenhuizen en andere dingen die kinderen leuk vinden. Als je naar het museum gaat, kun je het beste vooraf bedenken wat je wilt zien. Wil je alle hoogtepunten zien, of alle schilderijen van Rembrandt? Of wil je alles weten van de geschiedenis van de Nederlandse scheepvaart? Of wil je niet alleen rondkijken, maar iets doen. Er zijn speciale programma’s voor kinderen. Je kunt bijvoorbeeld leren om vormen uit de natuur na te tekenen. Of je kunt in het leven van de Gouden Eeuw stappen en kleren uit de tijd van Rembrandt dragen. Je kunt ook met een iPod het museum door en van alles fotograferen. Met de foto’s kun je dan zelf een verhaal maken.


© Vincent Mentzel/HH, Amsterdam

De collectie van het Rijksmuseum is kostbaar en wordt dus goed in de gaten gehouden. De Nachtwacht ook ’s nachts als het museum helemaal niet open is.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 339 Het Rijksmuseum.

Details en informatie

  • Titel: Het Rijksmuseum
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 339
  • Niveau: 2
  • Siso: J 718.4
123movies