Documentatiecentrum

Het Spoorwegmuseum

In Utrecht staat Het Spoorwegmuseum. Het deftige, roze gebouw was vroeger een station. Dat gebouw is van 1874. Achter het roze pand is een groot modern museumgebouw gebouwd. Het Spoorwegmuseum gaat over de geschiedenis van despoorwegen in Nederland. Er is van alles en te zien. Er staan treinen uit allerlei tijden, met allerlei soorten wagons. Dat zijn delen van de trein. Een rijtuig is een wagon waarin mensen konden zitten. De meeste rijtuigen zijn verdeeld in kleinere ruimtes met deuren ertussen. Zo’n ruimte noem je een coupé.

Op de bovenverdieping van het museumgebouw is een techniekruimte. Bezoekers kunnen hier van alles leren over hoe treinen werken. Hoe blijven de wielen op de rails? En hoe sterk is een trein eigenlijk?


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

Dit is het uitzicht vanaf boven in het moderne museumgebouw. Vanaf een lange loopbrug kun je alle treinen en locomotieven van bovenaf bekijken

De Grote Ontdekking

Er zijn ook attracties, dat zijn spannende dingen die bezoekers zelf kunnen doen. In attractie De Grote Ontdekking ga je 200 jaar terug in de tijd. Je gaat via een donkere gang een kolenmijn in en ziet hoe mijnwerkers kolen opgroeven. Je hoort door een koptelefoon het verhaal over de uitvinding van de stoommachine. Dat was een motor die werkt op de druk van kokend water. Het water werd aan het koken gebracht door kolen te stoken. Dank zij die ontdekking werd de eerste stoomlocomotief gemaakt. Een locomotief trekt de andere rijtuigen. 
Bij de attractie De Vuurproef mag je zelf de machinist zijn. Je bestuurt dan de trein en maakt een reis door besneeuwde heuvels en door de woestijn. De treinreis in De Vuurproef en het bezoek aan de kolenmijn lijken echt, maar zijn dat niet. Je zit in een simulator. Dat is een toestel dat met computers de werkelijkheid nabootst. Het is dus net alsof.


© Ron Giling/Lineair, Arnhem

In deze nagemaakte cabine van een stoomlocomotief maak je een heel bijzondere reis
.

Werken in het museum

Er zijn niet alleen treinen te zien, maar ook andere spullen die met de spoorwegen te maken hebben. Zoals gereedschap, conducteurspetten, seinlampen, vlaggen, foto’s en de kartonnen treinkaartjes van vroeger.
Het Spoorwegmuseum begon ooit met de verzameling van iemand. Toen de spullen niet meer in zijn huis pasten, werd er in 1927 een speciaal museum voor opgericht. Na een paar verhuizingen zit Het Spoorwegmuseum sinds 1954 in het Utrechtse Maliebaanstation. Het tweede gebouw werd geopend in 2005. Meer dan 400 duizend mensen bezoeken ieder jaar het museum. Er werken heel veel medewerkers. Bij de kassa, in het restaurant en in de winkel. Bij de attracties en bij het theater. In het museum werken ook mensen die de bezoekers helemaal niet zien. De directie die over het geld en het personeel gaat bijvoorbeeld. Heel belangrijk zijn ook de mensen van de technische dienst. Ze vervangen lampen, doen reparaties en geven een likje verf als dat nodig is. Zij zorgen dat alles werkt en er goed uitziet. Elke dag opnieuw.


Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 37 Het Spoorwegmuseum.

Details en informatie

  • Titel: Het Spoorwegmuseum
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: 37
  • Niveau: 2
123movies