Documentatiecentrum

Het Suikerfeest

Het Suikerfeest is een islamitisch feest. Net zoals Kerstmis en Pasen christelijke feesten zijn. Islamitisch komt van het woord islam. Dat is het geloof van veel mensen in de wereld. Een islam-gelovige is een moslim. Veel moslims vasten ieder jaar een maand lang. Ze eten en drinken in die periode alleen als het buiten donker is. 's Morgens vroeg of 's avonds laat dus. Die vastenmaand heet ramadan. Het vasten is heel moeilijk. Je voelt je er slap door. Het is bedoeld om stil te staan bij anderen die het slechter hebben dan jij. Het is een maand van nadenken en blij zijn met wat je hebt. Als de ramadan eindigt, is het feest. Het Suikerfeest.









Aan het einde van de ramadan beginnen de vrouwen al te koken en te bakken. Alles moet klaar zijn als het Suikerfeest begint.

Lekker eten

Het Suikerfeest duurt drie dagen. Mensen eten lekker en geven elkaar cadeautjes. Kinderen krijgen nieuwe kleren. Meisjes en vrouwen maken zich mooi met henna. Dat is een oranjerode kleurstof waarmee je op de huid kunt tekenen. Voor mannen en jongens begint het Suikerfeest 's ochtends met een ochtend-gebed in de moskee. Dat is waar moslims heen gaan om te bidden. In de moskee wordt geld opgehaald voor arme mensen. Dat inzamelen van geld heet zakat. Mensen gaan tijdens het Suikerfeest graag bij elkaar op bezoek. Iedereen wenst elkaar een goed Suikerfeest. Het is een soort gefeliciteerd, omdat je het vasten hebt volgehouden.









Na een maand vasten, smaakt alles extra lekker.

Elk jaar is het Suikerfeest. Maar het feest is nooit op dezelfde dagen. Kerstmis is elk jaar op 25 en 26 december. Maar Pasen verschuift ieder jaar. Dat is altijd de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente. Dat is niet elk jaar dezelfde datum. Zo is het ook met het Suikerfeest. Het is afhankelijk van de maan-kalender. Die volgt de stand van de maan. Elke keer als er een nieuwe maan is, begint er een nieuwe maand. Ramadan begint bij de negende maan. Het Suikerfeest begint bij de tiende maan. Hoe je de maan ziet, hangt af van waar je bent op aarde.

In Nederland wonen ongeveer één miljoen moslims. De meeste van hen komen uit Marokko of Turkije. Of hun opa's en oma's kwamen daar vandaan. Veel van hen vasten elk jaar, en vieren dan het Suikerfeest. Er zijn nog meer islamitische landen. Indonesië bijvoorbeeld, en Egypte, Algerije, Pakistan, Afghanistan, en veel landen in Afrika. De islam is de op een na grootste godsdienst in de wereld. In al die landen wordt het Suikerfeest uitgebreid gevierd. Met muziek en optochten. Elk land heeft zijn eigen manieren om het einde van de vastentijd te vieren. Maar iedereen wil hetzelfde: een vrolijk en bijzonder Suikerfeest.

Details en informatie

  • Titel: Het Suikerfeest
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: JC245
  • Niveau: 2
  • Siso: J 217.9
123movies