Documentatiecentrum

Het vliegveld

Heb jij wel eens gevlogen? Ging je toen op vakantie of ging je familie bezoeken? Dagelijks reizen miljoenen mensen met het vliegtuig. Om in het vliegtuig te kunnen stappen, gaan al die mensen naar een vliegveld. Het grootste vliegveld in Nederland is Schiphol. Er zijn nog meer vliegvelden in Nederland, maar die zijn allemaal kleiner. Op Schiphol werken ongeveer 50 duizend mensen. In winkels en restaurants en achter balies. Sommige mensen krijg je als reiziger niet te zien. Bijvoorbeeld de weerkundigen, die aan de piloten vertellen wat voor weer het gaat worden.

Sommige zakenmensen vliegen vaak voor hun werk. Ze hebben weinig bagage.

Weggaan en terugkomen

Op een vliegveld is het altijd druk. Vliegtuigen vertrekken en komen aan, dag en nacht.
Passagiers die vertrekken, moeten eerst inchecken (zeg: intsjekken). Dat is jezelf en je bagage aanmelden voor de vlucht. Op een monitor kun je zien bij welke balie je dat moet doen. Bij de balie ruilt de passagier zijn ticket om voor een instapkaart. De bagage gaat dan alvast naar het vliegtuig. De reiziger mag één tas of kleine koffer bij zich houden. Dan gaat hij langs de douane (zeg: doewaane). Daar wordt zijn paspoort bekeken. De handbagage gaat door een röntgenapparaat. Zo kan de controleur zien of er geen gevaarlijke dingen in zitten. Als er niets verdachts gezien wordt, mag de passagier aan boord.

Binnen krioelt het van de passagiers, buiten staan de vliegtuigen te wachten.

Niet alleen mensen reizen per vliegtuig. Duizenden honden, katten, vogels en vissen doen dat ook. Zelfs olifanten, giraffen, haaien en neushoorns. Bijvoorbeeld als ze naar een andere dierentuin verhuizen. Voordat de dieren op een vliegtuig stappen, worden ze opgevangen in het dierenhotel. Speciaal daarvoor opgeleide dierenartsen verzorgen de dieren daar. Pas als een dier gezond is, mag het vliegen. Dat gebeurt in grote vrachtvliegtuigen waarin geen reizigers zitten.

Verkeersleiders houden in de gaten of de vliegtuigen veilig kunnen landen of opstijgen. Vanuit de verkeerstoren houden ze via de radio contact met de piloten in de vliegtuigen. Als ze iets vreemds zien of horen, waarschuwen ze de piloot of de brandweer. Vliegtuigen worden regelmatig nagekeken. Dat gebeurt in een hangar, een soort enorme garage voor vliegtuigen.

Details en informatie

  • Titel: Het vliegveld
  • Auteur(s): Jeroen Denters
  • Nummer: JC146
  • Niveau: 1
  • Siso: J 659.42
123movies