Het weerbericht
In Nederland kan het weer opeens omslaan. Het ene moment speel je lekker in de zon op straat. Het andere moment barst er een bui los. Dat noem je wisselvallig weer. In andere landen, zoals Spanje, blijft het weer heel lang achter elkaar hetzelfde. Alles wat er in de lucht gebeurt, noem je weer. De lucht boven de aarde is altijd in beweging. En daarom is het weer steeds anders. Het weer is belangrijk voor ons. Het bepaalt hoe we bouwen, hoe we ons kleden, wat we doen. We kijken of luisteren dus vaak naar het weerbericht.
Weerkunde
Mensen die zich met het weer bezig houden, noem je meteorologen. Ze studeerden meteorologie aan de universiteit. Meteorologie is een ander woord voor weerkunde. Sommige weermannen en weervrouwen zijn bekende Nederlanders geworden. Dat komt doordat ze vaak op televisie zijn. Na het journaal houden ze hun weerpraatje. Ze gebruiken daarbij weerkaarten van Nederland en Europa. Daarop staat met symbolen aangegeven wat voor weer het wordt. Deze simpele plaatjes zijn over de hele wereld hetzelfde. Zo betekent een wolkje bewolking, en een zonnetje mooi weer. De weermannen en weervrouwen op televisie werken samen met meteorologen op een kantoor. Alle weermensen samen zorgen voor een goed weerbericht.
Met een weerkaart wordt verteld wat voor weer het wordt.
Om het weer goed te kunnen voorspellen, is veel informatie nodig. De meteorologen meten de temperatuur en de hoeveelheid regen. Ze meten ook de luchtdruk. Dat is de kracht waarmee de lucht op de aarde drukt. Ze doen dat met een barometer. Ze meten ook de windkracht, de vochtigheid, de bewolking en hoe ver je kunt zien. Al deze gegevens komen vanuit weerstations. Dat zijn plekken waar verschillende dingen in de lucht worden gemeten. Op de hele wereld zijn er duizenden van die stations. Het meten gebeurt tegenwoordig aan één stuk door. Dat gaat allemaal automatisch. De metingen worden overal op dezelfde manier uitgevoerd.
Sommige weerberichten zijn bedoeld voor speciale groepen mensen. Boeren en tuinders willen graag weten wanneer ze kunnen oogsten. En wanneer ze moeten gaan sproeien als het te lang droog blijft. Ook voor de luchtvaart en de scheepvaart zijn er speciale berichten. En voor mensen met hooikoorts. Die weten dan wanneer er stuifmeel in de lucht zit. Daar kunnen ze niet tegen. Het KNMI verkoopt ook gegevens aan bedrijven. Zoals kranten, reis-bureaus en bouw-bedrijven. Je kunt ook een speciaal weerbericht opvragen van je vakantie-adres. Het weer voorspellen is en blijft lastig. Soms komt een voorspelling niet uit. Mensen mopperen dan. Tot drie dagen is het redelijk betrouwbaar. Maar een voorspelling voor een week is moeilijk te maken. In Nederland is de weers-verwachting daarom meestal voor drie tot vijf dagen.
Spelen in de regen kan ook leuk zijn. Spannend als er heel veel regen is gevallen.