Documentatiecentrum

Het ziekenhuis

Als je een ziekenhuis binnen stapt, kom je in een andere wereld terecht. Er lopen mensen in witte jassen rond. Dat zijn artsen of verpleeg-kundigen. Zij werken in het ziekenhuis. Er lopen ook mensen in pyjama rond. Soms zitten ze in een rolstoel. Dat zijn de patiënten. Verder kom je in het ziekenhuis een winkeltje tegen. Maar ook een restaurant, een kapsalon en een bloemenstal. In een ziekenhuis zijn veel lange gangen, met veel deuren. Je raakt er gemakkelijk de weg kwijt. Daarom hangen er overal bordjes. Die wijzen je de weg. In Nederland zijn ongeveer honderd ziekenhuizen. Meestal staan er in een ziekenhuis vierhonderd of vijfhonderd bedden. Maar in een groot ziekenhuis staan er wel duizend.

Je bent vast wel eens in een ziekenhuis geweest. Ging je op bezoek bij iemand? Of was je zelf ziek?

Blijven

Voor een operatie of onderzoek moet je meestal een poosje in een ziekenhuis blijven. Om te beginnen schrijf je je dan in. Dat doe je bij de afdeling waar je heen moet. Of bij de opname-balie bij de hoofdingang. Je krijgt een patiënten-pas (zeg: pasjenten-pas). Dat is een kaartje met informatie, zoals je naam en geboorte-datum. Al die informatie komt ook in de computer van het ziekenhuis te staan. De verpleeg-afdelingen van een ziekenhuis liggen meestal op de bovenste verdiepingen. Vroeger lagen er wel acht mensen op één zaal. Nu zijn dat er maar vier of twee. Dat is veel rustiger.

Als je je niet heel ziek voelt, kun je lezen, tv kijken of tekenen. Je hoeft je dus niet te vervelen.

Op de kinder-afdeling van een ziekenhuis ziet het er altijd het gezelligst uit. De muren zijn gekleurd. Ook hangen er tekeningen en knutsel-werken. Op zo'n afdeling is altijd een speelkamer. Als je even uit bed mag, kun je er spelletjes doen of computeren. Voor de kinder-afdeling geldt geen speciaal bezoekuur. Er mag de hele dag bezoek komen. En er kan zelfs iemand bij de zieke slapen. Er werkt op de kinder-afdeling ook een meester of juf. Die kan je les geven of helpen met huiswerk. Tenminste, als je daar niet te ziek voor bent. Zo raak je niet achter op school als je lang in het ziekenhuis ligt.

Voor een gesprek met de dokter, een onderzoek of kleine operatie hoef je niet in een ziekenhuis te liggen. Je gaat dan naar de poli-kliniek, of naar de dag-behandeling. In de poli-klinieken zijn vooral spreekkamers en onderzoek-kamers. Iedere afdeling van het ziekenhuis heeft meestal een eigen poli-kliniek. Zo is er een poli-kliniek voor oogziekten en longziekten. Bij de dag-behandeling worden onderzoeken en eenvoudige operaties gedaan. Nadat je bent geholpen, blijf je de rest van de dag in het ziekenhuis om uit te rusten. Aan het einde van de dag ga je weer naar huis.

Details en informatie

  • Titel: Het ziekenhuis
  • Auteur(s): Diana Doornenbal
  • Nummer: JC231
  • Niveau: 1
  • Siso: J 613.4