Documentatiecentrum

Het zwembad

In Nederland zijn zevenhonderd openbare zwembaden. Openbaar wil zeggen dat iedereen erin mag. Sommige zwembaden zijn buitenbaden. Ze zijn alleen in de zomer geopend. Er zijn ook veel binnenbaden. Daar kun je het hele jaar zwemmen. Ook als het slecht weer is. Een zwembad heeft vaak meerdere baden. In een instructiebad wordt zwemles gegeven. In een wedstrijdbad worden wedstrijden gezwommen. In een recreatiebad zijn leuke extra dingen, zoals een glijbaan. Zwemparadijzen zijn grote, uitgebreide recreatiebaden. Daar zijn nog meer bijzondere dingen, zoals een golfslagbad, een stroomversnelling en verschillende kleuren lichtjes onder water.

In een tropisch zwembad blijf je meestal de hele dag. Er is ook zoveel te doen!

Zwemles en meer

In een zwembad gebeurt van alles. Er worden zwemlessen gegeven voor schoolkinderen. En in de meeste zwembaden kunnen ouders met hun baby een half uurtje zwemmen. Er worden dan allerlei spelletjes gedaan. Zo went de baby aan het water en is hij er later niet bang voor. Verder komen er mensen aquajoggen (zeg: aakwaa-djokken). Dat is lopen in het water zonder dat je voeten de bodem raken. Vaak traint er 's avonds nog een waterpoloploeg in het zwembad. Waterpolo lijkt op handbal, maar wordt in het water gespeeld.

De meeste kinderen leren zwemmen als ze ongeveer vijf jaar zijn.

In een zwembad zwemmen op een drukke dag heel veel mensen. Zij laten, meestal per ongeluk, viezigheid achter in het bad. Losse haren, een pleister die eraf gaat, bacteriën: alles komt in het water terecht. Gelukkig wordt het zwembad goed schoongemaakt. Dat gebeurt met een waterzuiverings-installatie. Elke vier uur wordt het water van het zwembad door die machine gepompt. Alle viezigheid wordt zo gefilterd. Verder is er een machine die chloor in het water pompt. Dat is een schoonmaakmiddel dat bacteriën doodmaakt.

Vroeger waren er geen binnenbaden. Mensen zwommen veel in natuurbaden. Dat waren zwembaden in een meer, rivier of kanaal. Een stuk water was er afgezet met touwen. Op de kant stonden kleedhokjes en wc's. Ongeveer tweehonderd jaar geleden werd het eerste buitenbad gebouwd. Maar de meeste mensen konden toen nog niet zwemmen. Rond 1930 werden de eerste zwemlessen gegeven. Steeds meer mensen wilden leren zwemmen. Maar er waren nog niet zoveel zwembaden. Groepen mensen gingen daarom geld inzamelen om zwembaden te bouwen. Het geld werd verzameld in een sportfonds. Dat is een speciale spaarrekening voor een zwembad. De baden die met het geld uit zo'n fonds gebouwd werden, heten daarom sportfondsenbaden.

Details en informatie

  • Titel: Het zwembad
  • Auteur(s): Anita Kijf
  • Nummer: JC157
  • Niveau: 1
  • Siso: J 617.91
123movies