Documentatiecentrum

Hitler en nazi-Duitsland

Adolf Hitler werd geboren in 1889 in Oostenrijk. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, meldde hij zich vrijwillig aan bij het Duitse leger. Duitsland verloor de oorlog in 1918 en veranderde in een zwak en arm land.
In 1919 werd Hitler lid van de Duitse Arbeiderspartij, een politieke partij met extreem nationalistische ideeën. De leden werden nationaal-socialisten of nazi’s genoemd. Ze hadden een enorme hekel aan alles wat niet Duits was. Ze waren tegen de democratie. Ook waren ze antisemitisch: ze gaven de Joden de schuld van alles wat er verkeerd ging.


©Alamy/Imageselect, Wassenaar
De Italiaanse dictator Mussolini was een groot voorbeeld voor Hitler. Veel Italianen vereerden Mussolini als een soort god. Op deze foto staan ze naast elkaar. 

De Führer

Adolf Hitler had een grote aantrekkingskracht op mensen. Hij was een geweldige spreker. In zijn toespraken herhaalde hij eindeloos dat Duitsland weer een sterk en welvarend land kon worden. Hij schreef zijn ideeën op in het boek Mein Kampf (Mijn strijd). Zijn belangrijkste ideeën waren dat de Joden vernietigd moesten worden en dat de Duitsers meer Lebensraum nodig hadden. Duitsland moest zijn grondgebied in Europa uitbreiden, zo nodig door oorlog. 
In 1925 werd Hitler de Führer of leider van de arbeiderspartij (NSDAP). Toen miljoenen Duitsers werkloos werden, gingen steeds meer mensen op Hitler stemmen. In 1932 werd de NSDAP de grootste politieke partij en in 1933 werd Hitler rijkskanselier, een soort minister-president. 


©Alamy/Imageselect, Wassenaar
In de NSDAP-vlag stond het hakenkruis. Dit was zogenaamd het symbool van de voorouders van de Ariërs. Voor de nazi’s betekende het de overwinning van het Arische ras.

Oorlog

Toen Hitler aan de macht kwam, bouwde hij het leger weer op. In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit toen het Duitse leger Polen binnenviel. In korte tijd veroverde het Duitse leger verschillende landen, waaronder Frankrijk, Nederland en België. Ook viel het Duitse leger Rusland aan.
Na twaalf jaar kwam er een einde aan nazi-Duitsland. Toen in de lente van 1945 de Russen de Duitse hoofdstad Berlijn veroverden, besefte Hitler dat de oorlog verloren was. Op 30 april pleegde hij zelfmoord. Op 8 mei 1945 tekende een nieuwe Duitse regering de overgave.

Details en informatie

  • Titel: Hitler en nazi-Duitsland
  • Auteur(s): Susanne Neutkens
  • Nummer: 100
  • Niveau: 5
  • Siso: J Duitsland 947.5
123movies