Documentatiecentrum

Honden

Eén op de tien Nederlanders heeft een hond. Dat betekent dat er in ons land zo'n anderhalf miljoen honden rondlopen. Honden zijn dus populaire huisdieren. Dat komt omdat ze trouw en gezellig zijn. Een hond kun je aaien en je kunt hem dingen leren. Bovendien moet je hem drie of vier keer per dag uitlaten. De meeste honden genieten van een wandeling. Verder zijn honden waaks. Ze blaffen en grommen, als ze een vreemd geluid horen. Door te blaffen, waarschuwen ze hun baas. Een hond wil zijn baas graag beschermen.

Honden zijn er in allerlei soorten en maten.

Honden en mensen

Honden die er ongeveer hetzelfde uitzien, zijn van hetzelfde ras. Er zijn heel veel hondenrassen, wel vierhonderd. Niet alle honden zijn rashonden. Voordat je een hond gaat uitzoeken, moet je bedenken wat voor een hond je wilt. Groot, klein, met lang of kort haar, waaks of juist lief voor kinderen. Je kunt een hond kopen in een dierenasiel. Dat is een soort opvanghuis voor dieren. Alle honden in het asiel wachten op een baasje. Je kunt een hond ook bij een fokker kopen. Een fokker zorgt ervoor dat rashonden puppy's krijgen en verkoopt die dan. Een rashond heeft een stamboom waar al zijn gegevens in staan. Bijvoorbeeld het ras, de geboortedatum, de kleur van de hond en wie zijn ouders en voorouders zijn.

Honden helpen mensen soms bij hun werk, bij de politie bijvoorbeeld.

Een hond luistert en gehoorzaamt niet uit zichzelf. Dat moet je hem leren. Hiervoor is het nodig dat je duidelijk bent. Ook moet je de hond laten merken dat jij de baas bent. Anders wordt hij de baas over jou. Veel mensen gaan met hun puppy naar een hondenschool. Daar leert de hond te luisteren naar commando's, zoals "lig", "zit", "hier" en "blijf". Iedereen in het gezin moet die commando's kennen, anders raakt de hond in de war. Een hond leert doordat je hem beloont. Geef hem iets lekkers of een aai als hij iets goed heeft gedaan. Dan weet hij dat je tevreden bent.

Honden stammen af van wolven. Het gedrag van honden lijkt nog steeds op dat van wolven. Wolven leven in een roedel. Een roedel is een groep waarbinnen één dier de leider is. Een hond ziet een gezin waarbij hij woont als zijn roedel. Zijn baas is voor hem de leider. Wolven jagen in groepen. Daarom is het belangrijk dat ze samenwerken. Ze geven tijdens de jacht boodschappen aan elkaar door met lichaamstaal. Honden gebruiken ook lichaamstaal. Kwispelen betekent dat een hond blij is. Laat een hond zijn tanden zien, dan is hij boos.

Details en informatie

  • Titel: Honden
  • Auteur(s): Cora Willemse
  • Nummer: JC156
  • Niveau: 1
  • Siso: J 634.1