Documentatiecentrum

Hongarije

Heb jij wel eens goulash gegeten? Dat is een gerecht met rundvlees, aardappels, tomaten, paprika en kruiden. Het is echt Hongaars eten. Hongaren maken het met groenten en vlees uit het eigen land. Een groot deel van Hongarije bestaat uit landbouwgrond. Grote bedrijven verbouwen graan, maïs en rijst. Kleine bedrijven verbouwen groente en fruit en doen aan veeteelt. Een deel van de landbouwproducten wordt geëxporteerd. Slachtrunderen worden speciaal gefokt en gemest voor landen in de Europese Unie. In Hongarije werken ook veel mensen in elektronica- en autofabrieken. Bijna alle grote auto's worden verkocht aan het buitenland. Hongaren rijden zelf in kleine, goedkope auto's.

Boeda + Pest = Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije. De stad wordt wel de parel van Midden-Europa genoemd. Er staan prachtige gebouwen, zoals de Opera, het koninklijk paleis en de Matthiaskerk. Het is een grote stad, met bijna twee miljoen inwoners. Dat is een vijfde deel van alle Hongaren. Eigenlijk bestaat Boedapest uit twee gedeelten, Boeda en Pest. Boeda is heuvelachtig en rustig, met kastelen en andere gebouwen. Pest is vlak en veel drukker en moderner. Je kunt er leuk uitgaan en er zijn fabrieken en kantoren. Tussen Boeda en Pest stroomt de rivier de Donau. Negen bruggen verbinden de stadsdelen met elkaar. De oudste daarvan is de Kettingbrug.

De rivier de Donau stroomt door Boedapest, de hoofdstad van Hongarije.

In de loop van de geschiedenis zag Hongarije er steeds weer anders uit. De grenzen werden regelmatig verlegd. Daardoor wonen er ook Duitsers, Serviërs en Slowaken. En een grote groep zigeuners of Roma. Niemand weet precies hoeveel zigeuners er in Hongarije wonen, waarschijnlijk zijn het er zo'n 400 duizend. In de vijftiende eeuw trokken er voor het eerst zigeuners van India naar Hongarije. Het waren nomaden, ze trokken rond. De Hongaarse regering vond dat ze op één plek moesten blijven. De zigeuners staan bekend om hun opzwepende manier van muziek maken. Dit doen ze vaak met een viool of een bas. Soms spelen zigeuners ook accordeon.

Bijzonder in Hongarije is dat er ongeveer duizend warmwaterbronnen zijn. Die zijn meer tweeduizend jaar oud. Het water wordt opgewarmd door heet, gesmolten gesteente onder de grond, magma. Je kunt uit de bronnen drinken, maar mensen baden er ook in. Veel mensen geloven dat het water genezend werkt, bijvoorbeeld tegen reuma. Mensen met reuma hebben pijn aan hun spieren, pezen en gewrichten. Om hun lichaam soepel te houden, moeten ze vaak in warm water zwemmen. Vlak bij het Balatonmeer ligt de stad Héviz. Daar is een warmwaterbron die nooit kouder dan dertig graden wordt. Je kunt er dus ook in de winter lekker zwemmen.

Details en informatie

  • Titel: Hongarije
  • Auteur(s): K.Rakoczy / D. v.d. Woude
  • Nummer: IC185
  • Niveau: 3
  • Siso: J Hongarije 991
123movies