Documentatiecentrum

Horen - Informatie

Wist je dat geluid niets anders is dan trillende lucht? De geluidsbron, bijvoorbeeld een fluitje, laat de lucht eromheen trillen en zo ontstaat een geluidsgolf die zich met hoge snelheid naar alle kanten beweegt. Je oorschelpen vangen de geluidsgolf op zodat die in je gehoorgangen terecht komt. Aan het eind van een gehoorgang botst de geluidsgolf tegen het trommelvlies waardoor dat ook gaat trillen. De gehoorbeentjes daarachter trillen dan mee. Het laatste gehoorbeentje, de stijgbeugel, geeft de trillingen door aan de vloeistof in het slakkenhuis. Die trillende vloeistof laat de trilhaartjes bewegen. Als een trilhaartje beweegt, geeft het een signaal door aan een zenuw. Alle zenuwen van de trilhaartjes van één oor vormen één bundel: de gehoorzenuw die naar je hersenen gaat. Je hoort geluid pas als het als signaal in je hersenen komt.

©Anke Nobel, Lelystad
Zo ziet je oor er van binnen uit.

Gehoorproblemen

Soms hoor je wat minder goed. De oorzaak kan een prop oorsmeer zijn tegen je trommelvlies. Maar het kan ook komen omdat je middenoor vol ontstekingsvocht zit vanwege een middenoorontsteking. Zo’n oorontsteking is pijnlijk, maar gaat meestal vanzelf over.
Ernstiger is het als de trilhaartjes in het slakkenhuis beschadigd raken. Dat kan gebeuren als er langere tijd erg hard geluid in je oren komt. Dan bewegen de trilhaartjes zo ver heen en weer dat ze breken en dat komt nooit meer goed. Je hoort dan niet alleen slechter, het kan ook zijn dat je een blijvende piep of ruis lijkt te horen. Dat heet tinnitus. 

©Shutterstock, New York
Als je denkt dat je minder goed hoort, kun je een gehoortest doen. Daarbij moet je aangeven welke tonen je hoort en ook in welk oor je die hoort.

Voorkomen en verhelpen 

Als je oren blijvend niet goed werken, kan een gehoorapparaat helpen. De nieuwste apparaten regelen automatisch hoe hard of zacht je de geluiden om je heen hoort. Maar het is verstandig om er nu al voor te zorgen dat je gehoor goed blijft. Zet je muziek niet te hard en draag goede oordopjes als je naar een concert gaat of zelf in een band speelt.

Details en informatie

  • Titel: Horen - Informatie
  • Auteur(s): Geert-Jan Roebers
  • Nummer: 114
  • Niveau: 4
  • Siso: J 415.2
123movies