Documentatiecentrum

Huisdieren

Huisdieren wonen bij mensen, vaak zelfs ín huis. Ze zijn gedomesticeerd. Ze zijn nuttig voor de mens, zoals bijvoorbeeld landbouwhuisdieren als koeien en kippen. Die leveren voedsel. Maar ook honden en katten zijn nuttig, omdat ze bijvoorbeeld ratten of muizen vangen of inbrekers wegjagen. Sommige huisdieren worden ook voor de gezelligheid in huis gehaald, zoals honden en katten bijvoorbeeld, die je lekker kunt aaien en die op je reageren. Dat zijn gezelschapsdieren.


© iStock, Calgary

De honingbij is al eeuwenlang een huisdier. Maar de honingbij is niet gedomesticeerd. Ze lijkt nog steeds op de wilde honingbij .

Een huisdier houden

Een goede verzorging van huisdieren is een verantwoordelijke klus. Het belangrijkste voor elk huisdier is dat het kan leven volgens zijn natuurlijke behoeften. Sociale dieren bijvoorbeeld die van nature in een groep leven zoals honden, worden ongelukkig als je ze alleen laat. Een huisdier kopen kost geld. Daar komt nog van alles bij. Bijvoorbeeld een mand, een voerbak, een riem enzovoort. En dan heb je ook nog kosten voor voer, verzorging en af en toe de dierenarts. Je moet ook voldoende tijd, ruimte en energie hebben voor je huisdier. Elke dag weer. 


© iStock, Calgary

Cavia’s moet je minstens met zijn tweeën houden. Het zijn geen echte knuffeldieren. Ze blijven het liefst met vier pootjes op de grond.

Zorgplicht

In de wet is geregeld dat je zorgplicht hebt voor je huisdier, of je nu een kind bent met een konijn of een boer met zeshonderd koeien. Aan het gedrag van dieren kun je zien of ze zich prettig voelen en er dus voor hun welzijn wordt gezorgd. Bij de gedomesticeerde huisdieren bemoeien mensen zich met de voortplanting. Ze fokken met de dieren. Ze zorgen ervoor dat de jongen eigenschappen krijgen die de eigenaar graag wil. Soms houden mensen exotische dieren als huisdier, maar deze zijn vaak niet tam te maken.

Details en informatie

  • Titel: Huisdieren
  • Auteur(s): William van den Akker
  • Nummer: 87
  • Niveau: 4
  • Siso: J 634