Documentatiecentrum

Hutten

De meeste mensen in ons land wonen in een stenen huis. Vroeger woonden veel mensen in een hut. Heel arme mensen maakten zelf een hut van plaggen. In zo’n plaggenhut was het ongezond om te leven. Het was er koud en vochtig. 

Wonen in een hut

In sommige landen wonen mensen ook nu nog in hutten. Die zien er in elk land anders uit. Het is maar net wat voor materiaal er in de omgeving te vinden is. Sommige volkeren maken hutten van boomstammen met modder en mos, anderen gebruiken bamboestokken en weven daar bladeren en riet doorheen. De inuit is een volk in het Noordpoolgebied. Vroeger maakten zij iglo’s: een hut van ijs. Want ijs was er genoeg!  In de grote stad in sommige andere landen heb je sloppenwijken. Daar wonen arme mensen in hutjes van platen en plastic. Er is geen water en geen stroom.


©Tonnis Post/Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
In deze plaggenhut woonde een arm gezin met zes kinderen.

Zelf een hut bouwen

In een hut kun je dus wonen, maar je kunt natuurlijk ook een hut maken voor je plezier. Die maak je van materiaal dat je vindt in de natuur. Van takken en bladeren bijvoorbeeld. In dit boek krijg je uitleg over hoe je dat kunt doen.

Details en informatie

  • Titel: Hutten
  • Auteur(s): Bouwina de Ridder
  • Nummer: 442
  • Niveau: 2
  • Siso: AJ 718.9

 

Bestel dit boek in onze webshop

123movies