Documentatiecentrum

Ik heb dyslexie

Goed lezen kun je niet zomaar. Daarvoor moet je veel oefenen. Sommige kinderen hebben extra veel moeite om te leren lezen. Dat noemen we dyslexie.
Dyslexie is een Grieks woord. Dys betekent ‘niet zo goed’. Lexie betekent ‘lezen’. Kinderen met dyslexie kunnen dus niet zo goed lezen. Ze maken vaak ook veel fouten bij het schrijven. 
©iStock, Calgary

Voor iemand met dyslexie is het belangrijk om ook veel thuis te lezen. Net als voor andere kinderen.

Letters en klanken

Kinderen met dyslexie vinden het vaak moeilijk om te leren welke klank bij een geschreven letter hoort, of bij een groepje letters. Als de letters ook nog op elkaar lijken, is dat extra lastig. Bijvoorbeeld bij de kleine letters b, d en p. Ze zien echt wel dat het stokje anders staat. Maar het gaat mis bij de klank. Dan staat er bijvoorbeeld ‘bak’, maar ze lezen ‘dak’. Hoofdletters kunnen kinderen met dyslexie soms beter herkennen. Bij hoofdletters zijn de verschillen duidelijker. Kijk maar naar de B, D en de P. 
In het Junior-Informatieboek Ik heb dyslexie vind je nog veel meer voorbeelden. Ook lees je wat wetenschappers tot nu toe weten over dyslexie.

Hekel aan lezen

Veel kinderen met dyslexie krijgen een hekel aan lezen en spellen. Want dat kost hen veel tijd en ze maken veel fouten. Daarom proberen deze kinderen vaak zo weinig mogelijk te lezen en schrijven. Maar zo oefenen ze minder en daardoor krijgen ze meer achterstand. Want als je weinig leest, zijn er dingen die je niet leert. Je leert bijvoorbeeld minder woorden. Je woordenschat wordt dan niet zo groot.


©Alamy/Imageselect, Wassenaar
Met scrabble kun je goed oefenen. Scrabble is met hoofdletters. Iemand met dyslexie kan hoofdletters meestal wel goed lezen.

Details en informatie

  • Titel: Ik heb dyslexie
  • Auteur(s): Ellen Westerveld
  • Nummer: 93
  • Niveau: 4
  • Siso: J 464.1
123movies