Documentatiecentrum

In bad

Douche is een Frans woord. Het betekent "stortbad". De douche werd in Frankrijk uitgevonden, in de negentiende eeuw (1800-1900). Mensen hadden toen nog geen stromend water in hun huizen. Een douche aanleggen kon eigenlijk nog niet. Mensen wasten zich meestal met koud water.

Tot zo'n vijftig jaar geleden gingen kinderen één keer per week in bad. Eerst werd er water gekookt. Dat ging in een grote teil, die meestal in de keuken stond. Alle kinderen gingen er na elkaar in. Sommige gezinnen gingen naar het badhuis. Dat was een gebouw waar je onder de douche of in bad kon.

Van douchen word je schoon. Na de zwemles spoel je het chloor van het zwembadwater van je lijf.

Fris en fit

Ongeveer tweeduizend jaar geleden waren Romeinse badhuizen populair. Het was er altijd druk. Je kon er in bad, maar je kon er nog veel meer doen! Bijvoorbeeld een massage krijgen. Masseurs kneedden de spieren net zolang tot ze weer soepel waren. En je kon er aan sport doen, bijvoorbeeld worstelen. De worstelaars smeerden zich in met olijfolie. Na het gevecht schraapten ze de olie met het zweet en het vuil van hun lichaam af. Dan gingen ze in bad om zich schoon te wassen. De Romeinen gebruikten de sport en het bad om een goede conditie op te bouwen. Ze voelden zich dan gezond en sterk.

Er is ook een periode in de geschiedenis waarin mensen zich helemaal niet wasten. Dat is de pruikentijd, in de zeventiende eeuw (1600-1700). De steden werden groter, en er was soms niet genoeg water voor iedereen. Er was soms ook te weinig hout om het water van de badhuizen warm te stoken. De badhuizen verdwenen en mensen wasten zich niet meer. Ze gingen stinken, maar om dat te verbergen spoten ze volop met parfum. Over hun vieze haren heen droegen ze prachtige pruiken. Puistjes en vlekjes in hun gezicht werkten ze weg onder een dikke laag poeder. Dat was natuurlijk niet goed voor de hygiëne. Mensen werden er ziek van, en soms brak er een epidemie uit.

In de pruikentijd leken de mensen schoon en netjes, maar dat was schijn!

Tegenwoordig hebben we in Nederland bijna allemaal een badkamer in huis. Met een douche, vaak een bad, en soms zelfs een bubbelbad of jacuzzi (zeg: jakoezie). In een jacuzzi blaast een pomp belletjes in het warme water. Zo kun je lekker ontspannen. Niet overal op de wereld is het normaal om elke dag te kunnen douchen of baden. In sommige landen is water erg schaars. En in sommige landen zijn de mensen zo arm dat ze geen badkamer of zelfs geen stromend water in huis hebben. Ze wassen zich zoals wij eeuwen geleden, met wat koud water. Of ze gaan in een rivier. Vaak wassen ze daar ook hun kleren in.

Details en informatie

  • Titel: In bad
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC174
  • Niveau: 1
  • Siso: J 615.3
123movies