Documentatiecentrum

Inuït op Groenland

In Alaska, in Siberië en op Groenland wonen de Inuït. Dit volk kan heel goed tegen de kou. Dat moet ook wel, want in de winter vriest het in die gebieden wel eens zestig graden. Alaska, Siberië en Groenland liggen namelijk binnen de poolcirkel. De Inuït zijn bekender onder de naam Eskimo's. Maar Inuït vinden het niet leuk, als ze zo worden genoemd. Voor hen is het een scheldwoord. Eskimo betekent 'rauw-vlees-eter'. Het woord Inuk (het enkelvoud van Inuït) betekent 'mens'.

De Inuït leven in het noordelijk deel van de aardbol.

Jagen

In de gebieden waar de Inuït leven, is het zo koud dat er niets groeit. Geen bomen, geen planten en ook geen groente. De Inuït leven van de jacht op dieren. Ze eten alleen maar vlees en vis. De winter op de poolcirkel duurt ongeveer negen maanden. Een groot deel van die tijd blijft het donker. De jagers zouden dan niets zien. Ze jagen dus in de zomer, die ongeveer drie maanden duurt. Ze leggen dan een flinke wintervoorraad aan. Alleen de mannen jagen. De vrouwen hebben andere taken. Zij maken kleren en zorgen dat het in huis lekker warm is. De Inuït wonen allang niet meer in iglo's.
De Inuït jagen op sneeuwhazen, poolvossen, kariboes, zeehonden en vis. Vroeger jaagden ze met een harpoen. Tegenwoordig gebruiken de Inuït ook wel geweren. Als een jager voor het eerst een zeehond vangt, krijgt hij een broek van ijsbeerbont. Dat is een belangrijke gebeurtenis. De jager hoort er dan helemaal bij. De Inuït gebruiken elk deel van het dier dat ze doden. Het vlees eten ze op. Van de huiden maken de vrouwen kleren. Het vet gaat in traanlampen. Van de botten maken de Inuït messen. Soms snijden ze er poppetjes uit.
Als de Inuït gaan jagen, zijn ze soms dagen van huis. Ze dragen speciale dikke, warme kleren: een anorak en een nanoek. Een anorak is een jas die van rendierhuiden is gemaakt. Het is een hele klus om zo'n jas te naaien. De huiden moeten dan uit elkaar worden gehaald. Na het wassen worden ze weer aan elkaar genaaid. Een nanoek is een broek van ijsbeerbont. Tijdens de jacht dragen de Inuït een sneeuwbril. Anders zouden ze verblind kunnen raken, omdat de sneeuw zo fel wit is. Onder hun laarzen binden de mannen sneeuwschoenen. Daarmee kunnen ze snel over de sneeuw lopen, zonder erin weg te zakken.

Een Inuk met een slee getrokken door poolvossen.

Details en informatie

  • Titel: Inuït op Groenland
  • Auteur(s): Inez Risseeuw
  • Nummer: jc043
  • Niveau: 3
  • Siso: J 954.2
123movies