Documentatiecentrum

Julius Caesar

Gaius Julius Caesar leefde ruim 2000 jaar geleden. Hij is de beroemdste leider van het oude Romeinse Rijk. Hij won bijna al zijn veldslagen en schreef er boeken over. Het Romeinse Rijk was in de tijd van Julius Caesar een republiek. De leiders werden gekozen door het volk. Julius Caesar had een oom die één van de machtigste mannen van het rijk was: Gaius Marius. Hij was goed in oorlog voeren en hij werd een voorbeeld voor Julius. De jonge Julius leerde veel van zijn oom. Hij ging ook naar school en leerde Latijn en Grieks. Hij was goed in sport en gymnastiek. Hij leerde zwemmen, zwaardvechten en paardrijden. Hij kon een paard besturen met zijn benen en knieën. Dan had hij zijn handen vrij om te vechten. Toen Julius zestien was, overleed zijn vader en werd hij pater familias, het hoofd van het gezin.


© UVA Kaartenmakers, Castricum

De Romeinse republiek was al een flink gebied toen Caesar geboren werd. Het bestond uit Italië, Portugal, het grootste deel van Spanje en de Adriatische kust van Slovenië tot en met Griekenland. Ook delen van Turkije en Tunesië hoorden erbij. Julius Caesar zou ervoor zorgen dat dit gebied nog veel groter werd.


Caesar de generaal

Julius Caesar wil graag de machtigste man van het Romeinse Rijk worden. Hij komt in de regering terecht en mag grote stukken land besturen: het zuiden van Frankrijk, het noorden van Italië en Kroatië. Maar hij wil meer. In het jaar 58 voor Christus vertrekt Caesar uit Rome en vormt een leger. Hij behaalt grote overwinningen: acht jaar lang zal hij allerlei oorlogen voeren en het Romeinse gebied flink uitbreiden. Uiteindelijk verovert Caesar heel Frankrijk en delen van België, Duitsland en Nederland. Een groot deel van dat gebied werd door de Romeinen Gallië genoemd. Door zich steeds goed op een oorlog voor te bereiden, wint Caesar elke keer de strijd. Hij helpt de Galliërs tegen andere vijanden en zorgt daarmee dat ze hem als leider accepteren. Hij schrijft later een boek over zijn successen en over zijn tactiek, de manier waarop hij werkt. Er staat veel informatie in over Caesar, zijn manier van oorlog voeren en over het leven in Gallië in die tijd.


© Alamy/Imageselect, Wassenaar

Caesars leger maakte lange reizen. De meeste soldaten moesten lopen.


De strijd om de macht

Na acht jaar vechten keert Caesar terug naar Rome. Hij is dan 50 jaar en hij wil macht. Maar in Rome zitten ze niet te wachten op Caesar die de baas komt spelen. Er is een wet aangenomen die zegt dat er geen leger de stad in mag. Caesar kan zijn soldaten dus niet inzetten om de macht te grijpen. Hij lapt de wet aan zijn laars en valt met zijn leger de stad binnen. Pompeius, die de macht had, vlucht eerst naar Griekenland en later naar Egypte. Caesar wordt de machtigste man van Rome. Hij is een dictator: hij leidt het Romeinse Rijk in zijn eentje. Hij voert regels in zodat hij de baas kan blijven. Zo mogen gouverneurs, de bestuurders van de provincies, maar een bepaalde tijd de leiding hebben. Ze moeten weg voor ze te veel macht krijgen. Caesar stelt het vetorecht in: daarmee kan hij in zijn eentje ‘nee’ zeggen tegen wetten en regels. In het jaar 44 voor Christus is een groep mannen het zat. Ze bedenken een plan en vermoorden Caesar. Na hem komt Octavianus aan de macht, hij wordt de eerste keizer van het Romeinse Rijk: Keizer Augustus.

Dit is een samenvatting van Junior-Informatieboekje 42 Julius Caesar.

Details en informatie

  • Titel: Julius Caesar
  • Auteur(s): Moniek van Zijl
  • Nummer: 42
  • Niveau: 2
  • Siso: J 923.4
123movies