Documentatiecentrum

Kathedralen

Kathedralen zijn grote kerken die bij de katholieke kerk horen. De baas van de katholieke kerk is de paus. Hij woont in Rome. Hij kan niet alle katholieke kerken in de wereld zelf besturen. Bisschoppen helpen hem daarbij. Elke bisschop leidt een deel van de katholieke kerken van een land. Zo'n deel heet een bisdom. De belangrijkste kerk in een bisdom is een kathedraal. Daar werkt de bisschop. In het jaar 1000 was dat al zo, en nu is het nog steeds zo. Maar de kerk is nu niet meer zo belangrijk als vroeger. Sommige bisdommen zijn daarom opgeheven. De kerken en kathedralen van vroeger staan er nog wel, maar er hoort geen bisschop meer bij.

In veel Europese steden staan kathedralen. De meeste zijn honderden jaren oud.

Kathedralenbouwers

Veel kathedralen werden in de Middeleeuwen gebouwd. Machines en hijskranen bestonden toen nog niet. De bouw van zo'n groot gebouw duurde daarom soms wel honderd jaar. Het was erg zwaar werk. Stenen moesten met houwelen uit rotsen worden gehakt. Soms waren er geen rotsen in de buurt van de plek waar de kathedraal moest komen te staan. De uitgehakte stenen moesten dan uit een ander land worden gehaald. Dat duurde lang, want vrachtwagens waren er natuurlijk ook niet. Er werd veel hout gebruikt bij de bouw. Voornamelijk eikenhout omdat dat heel sterk hout is. De eikenbomen in de buurt van de bouwplaats waren dan ook snel op.

In de Middeleeuwen gebruikte men veel houten hulpmiddelen, zoals deze hijskraan.

Alle kathedralen hebben ongeveer dezelfde vorm. Ze zijn gebouwd in de vorm van een kruis. Een kruis is het teken van het christendom. Als je vlak naast een kathedraal staat, zie je dat meestal niet. Daarvoor is een kathedraal veel te groot. Maar op tekeningen kun je het goed zien. Ook op luchtfoto's is de kruisvorm duidelijk te herkennen. Alle kathedralen zijn in dezelfde richting gebouwd. Aan de westkant is de deur. Aan de andere kant, dus aan de oostkant, is het koor. Tussen de deur en het koor heb je het middenschip. Aan de noord- en zuidkant bevinden zich de 'armen' van het kruis. Dat zijn de dwarsschepen.

Vanuit de lucht zie je duidelijk dat een kathedraal in de vorm van een kruis is gebouwd.

Kathedralen zijn altijd prachtig versierd. Aan de buitenkant met beeldhouwwerk. En aan de binnenkant met glas-in-loodramen. Die ramen zijn net een schilderij. Er is van alles op te zien. Vaak zijn er complete verhalen uit de bijbel op afgebeeld. In de Middeleeuwen konden maar weinig mensen lezen. Door naar de glas-in-loodramen te kijken, leerden ze toch de bijbel kennen. Een kathedraal wordt daarom ook wel een 'stenen boek' genoemd.

Op deze glas-in-loodramen staat het bijbelse verhaal van Adam en Eva afgebeeld.

Details en informatie

  • Titel: Kathedralen
  • Auteur(s): Gert van der Maten
  • Nummer: jc051
  • Niveau: 2
  • Siso: J 718.1

Video bekijken

123movies