Documentatiecentrum

Kinderbescherming

Veel kinderen hebben het prima thuis. Ze worden goed verzorgd. Ze krijgen aandacht en liefde. Maar soms gaat er iets mis. En dan komt er van de opvoeding niet veel meer terecht. Een moeder die aan alcohol verslaafd is, vergeet om 's avonds te koken. Ze geeft haar geld uit aan drank, maar vergeet dat er ook brood en melk nodig is. En als ze erg dronken is, kan het zijn dat ze haar kind mishandelt. Daar heeft ze dan later vaak spijt van, maar het is wel gebeurd. Het kind kan er niets aan doen. Maar hij schaamt zich wel. Hij verzint een smoes als iemand vraagt waar die blauwe plek vandaan komt.

Een kind dat thuis problemen heeft, gaat soms een tijdje ergens anders wonen. Dat is soms niet zo leuk, maar wel beter.

Naar een pleeggezin

Eén op de vijftig kinderen leeft in een probleemgezin. Soms komt dat door een scheiding, soms door werkloosheid of armoede. Een ouder kan ook ziek of verslaafd zijn. In zo'n gezin worden kinderen soms mishandeld. Dat is verboden! Er is een wet voor. De Raad voor de Kinderbescherming zorgt dat die wet wordt uitgevoerd. Problemen in een gezin komen meestal bij de Kinderbescherming terecht via Bureau Jeugdzorg. Daar werken maatschappelijk werkers. Zij helpen gezinnen die het moeilijk hebben. Vaak is die hulp genoeg en kan het gezin na een tijdje weer zonder. Maar niet altijd.

Elk jaar krijgen 10 duizend kinderen met de Raad voor de Kinderbescherming te maken. Daarvan worden er zo'n duizend uit huis geplaatst. Dat bepaalt de kinderrechter. De maatschappelijk werker krijgt dan de voogdij. Hij moet ervoor zorgen dat het goed gaat met het kind, tot het kind 18 jaar is. Een kind kan soms bij familie terecht. Als dat niet kan, is een pleeggezin een oplossing. Dat is een "gewoon" gezin. De ouders voeden hun eigen kinderen op en ze nemen één of twee kinderen in huis voor wie ze zorgen. Als de problemen thuis na een tijd zijn opgelost, kan het kind weer naar huis.

Kinderen met problemen durven daar vaak niet over te praten. Maar het is belangrijk om dat wél te doen. Gelukkig is er de Kindertelefoon. Daar kun je gratis naar toe bellen. Het is anoniem, dus je hoeft je naam en adres niet te vertellen. Veel problemen waarmee kinderen bellen, gaan over pesten en mishandeling. De mensen van de Kindertelefoon luisteren en geven advies. Ze vertellen kinderen die worden mishandeld dat ze contact met een volwassene moeten zoeken. Iemand die ze vertrouwen. Want als er iemand weet van de mishandeling, kan hij of zij misschien iets doen, zodat er een einde aan komt.

Bij de Kindertelefoon kunnen kinderen hun problemen kwijt. Dat lucht vaak op.

Details en informatie

  • Titel: Kinderbescherming
  • Auteur(s): Truus Visser
  • Nummer: JC173
  • Niveau: 2
  • Siso: J 323.4
123movies