Documentatiecentrum

Kleurenblind

Kleurenblindheid komt veel voor en bij mannen meer dan bij vrouwen. Op jouw school zijn er gemiddeld twee kinderen per groep kleurenblind. Zij zien de kleuren anders dan mensen die wel alle kleuren zien. In de hele wereld zijn ongeveer 300 miljoen mensen kleurenblind. Kleurenblindheid is soms lastig, bijvoorbeeld als je bij het voetballen de shirtjes van beide teams niet uit elkaar kunt houden. Als je de verkeerslichten niet goed kunt onderscheiden, kan het zelfs gevaarlijk zijn.


© Ron Giling/ Lineair, Arnhem

Links zie je de tweelingbroers voetballen en rechts zie je het door hun ogen.  

Meer of minder kleuren zien

De meeste vormen van kleurenblindheid zijn erfelijk. Er zijn maar heel weinig mensen volledig kleurenblind. Zij zien de wereld zoals op een zwart-wit foto. Hun ogen verdragen geen daglicht, volledig kleurenblinden zijn lichtschuw
De meeste kleurenblinde mensen zien wel kleuren, maar anders en niet zo helder. Ze hebben moeite met kleuren die erg op elkaar lijken. Het kan ook zijn dat je kleurenblind bent voor rood of voor groen of voor blauw. Dan zie je de wereld dus in combinaties van twee basiskleuren, in plaats van drie. 


© Wikimedia Commens

Als je kleurenblind bent, zie je op deze Ishihara-testkaart een ander getal dan iemand die niet kleurenblind is. 

Hulp bij kleurenblindheid

Er zijn steeds meer hulpmiddelen zoals brillen en contactlenzen met speciale filters waardoor je meer verschil ziet tussen kleurtinten. Ook zijn er verschillende apps zoals een app met een kleurenfilter die de camera van je smartphone gebruikt. Op je schermpje zie je meteen de ‘nieuwe’ kleur. Ook is er een app die je vertelt welke kleur iets heeft. Wil je de wereld zien zoals een kleurenblinde die ziet, dan kun je een app met een kleurenblindheidsimulator gebruiken.

Details en informatie

  • Titel: Kleurenblind
  • Auteur(s): Alieke Bruins
  • Nummer: 91
  • Niveau: 5
  • Siso: J 605.3
123movies