Noordhoff Uitgevers

Kleurenblind

Een jongen loopt nietsvermoedend op een rood fietspad. Een fietser kan hem nog maar net ontwijken. 'Kijk uit, sufferd', zegt de fietser. 'Dit is een fietspad, geen voetpad!' De juf kijkt naar een prachtige tekening met rood gras en paarse bomen. Ze vraagt aan het kind welke kleuren het heeft gebruikt. 'Voor alles groen, juf!'
Dit zijn momenten waarop je merkt dat iemand kleuren anders ziet. Meestal heb je het niet in de gaten als je vriendje kleurenblind is. En als je zelf kleurenblind bent? Dan weet je niet beter en loop je er waarschijnlijk niet mee te koop. De meeste mensen die kleurenblind zijn, hebben eigenlijk last van kleurenzwakheid. Ze zien één of meer kleuren anders dan andere mensen. Kleurenblindheid voor rood en groen komt het meest voor. Echte kleurenblindheid voor alle kleuren is heel zeldzaam. Slechts drie op de honderdduizend mensen zien de wereld om hen heen in zwart, wit en grijstinten. Net als op een zwartwitfoto of in de schemering.Als je kleurenblind bent, let je extra op andere tekens, zoals een op het fietspad geschilderde fiets.

Een lastige handicap

Kleurenblindheid is meestal erfelijk. Je wordt ermee geboren. Dus een kleurenblinde weet vaak niet beter. Maar het kan wel vervelend zijn. Het is lastig, als je bij het voetballen de bal naar de verkeerde spelers speelt omdat je de shirts van de tegenpartij verwart met die van je eigen team. Of als je in een winkel leuke kleren wilt uitzoeken en niet goed ziet of de kleur van die nieuwe trui wel past bij je broek. Ook op internet loop je als kleurenblinde tegen problemen aan. Websites hebben vaak veel kleuren. Sommige sites zijn voor kleurenblinden niet te lezen. Vooral als er bijvoorbeeld rode, groene of blauwe letters op een donkere achtergrond zijn gebruikt. In het verkeer kan kleurenblindheid zelfs gevaarlijk zijn. Fietspaden worden tegenwoordig rood gespoten of betegeld. Een kleurenblinde kan het verschil tussen een rood fietspad en de grijze stoep niet zien. Gelukkig zit het rode verkeerslicht altijd boven. Zo kan een kleurenblinde ook zien dat hij moet stoppen.

Het is heel gevaarlijk als een piloot, treinmachinist of loods niet alle kleuren kan zien. Want alle signalen in het lucht-, land- en waterverkeer hebben kleuren. Vooral vaak rood en groen. Deze beroepen mag je dan ook niet uitoefenen als je kleurenblind bent. Voor je aan de opleiding begint, moet je een kleurentest doen. Kleurenblinden kunnen ook niet elektricien of elektrotechnicus worden, want deze mensen werken met kleurcodes op de elektrische bedradingen en onderdelen.
Er zijn ook beroepen waarbij het gewoon niet handig is om kleurenblind te zijn. Zoals binnenhuisarchitect, drukker, bloemist, modeontwerper en schilder. Bij deze beroepen is een goed kleurgevoel heel belangrijk.
Alle kinderen worden al jong getest op kleurenblindheid. Wil je aan een bepaalde opleiding beginnen en twijfel je eraan of je alle kleuren wel goed ziet? Laat dat dan nog eens door je huisarts onderzoeken.Een beroep waarbij de combinatie van kleuren en kleurtinten belangrijk is, kun je als kleurenblinde beter niet kiezen.

Het zou kleurenblinden veel helpen als er rekening met hen zou worden gehouden. Er zijn deskundigen die voorlichting over kleurenblindheid geven aan ontwerpers en uitgevers. Ze vertellen bijvoorbeeld hoe je bij het ontwerpen van een topografische kaart rekening kunt houden met kleurenblindheid. Dat is belangrijk. Want alleen al in Nederland zijn ongeveer 700 duizend mensen kleurenblind.

Details en informatie

  • Titel: Kleurenblind
  • Auteur(s): Simone Nanninga
  • Nummer: IC152
  • Niveau: 3
  • Siso: J 605.3